Възстановяването на санкциите срещу Иран влиза в сила веднага за

...
Възстановяването на санкциите срещу Иран влиза в сила веднага за
Коментари Харесай

ЕС с амбиция да запази ядрената сделка с Иран

Възстановяването на глобите против Иран влиза в действие незабавно за нови контракти, а към този момент работещите с Техеран компании ще имат няколко месеца да прекратят комерсиалните си връзки

Още по тематиката
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Тръмп изтегля Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение

Вашингтон ще възвърне глобите против Техеран
8 май 2018
Решението на Тръмп за Иран: Какви са вариантите пред президента на Съединени американски щати

Европейските съдружници се съмняват, че Вашингтон ще остане в нуклеарното съглашение
8 май 2018 Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка и нападателната комерсиална политика на Вашингтон на срещата сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София на 17 май. Е вропейските съдружници на Вашингтон дадоха обещание да запазят иранската нуклеарна договорка от 2015 година макар решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нея и да възвърне глобите, съобщи Reuters. Европейски водачи порицаха решението на Тръмп за съглашението, което докара до повдигане на глобите против Иран в подмяна на ограничение на нуклеарната стратегия на страната. Те приканиха Вашингтон да не подхваща дейности, които биха попречили на други страни да съблюдават съглашението. Иранският президент Хасан Рохани сподели, че Техеран има намерение да продължи да съблюдава изискванията на договорката.

От своя страна Вашингтон съобщи, че възобновяване на глобите против Иран влиза в действие незабавно за нови контракти, а към този момент работещите с Техеран компании ще имат няколко месеца да прекратят комерсиалните си връзки.

Изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран даде нов подтик на цените на петрола. В сряда вид брент се търгува за 76.7 $ за барел, което е покачване с 2.3%. Американският лек нефт е нагоре с 2.3% до 70.5 $. Тези стойности са най-високите от 3 години и половина насам.

Единен европейски отговор

В взаимно изказване водачите на Англия, Франция и Германия подчертаха, че остават ангажирани с нуклеарната договорка, която по думите им остава значима за споделената сигурност. " Призоваваме Съединени американски щати да подсигуряват, че структурите на Съвместния изчерпателен проект за деяние (споразумението за нуклеарната стратегия – бел. ред.) ще останат непокътнати и да заобикалят предприемането на дейности, които биха затруднили цялостното използване на договорката от всички останали страни ", се показва в изказването, предоставено от офиса на английския министър председател Тереза Мей след диалозите й с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел.

Германският външен министър Хайко Маас сподели: " Ще опитаме да запазим това значимо съглашение, което подсигурява, че Близкият изток и целият свят са по-безопасни. "
Макрон съжали за решението на Тръмп и съобщи, че ще работи за по-широко съглашение за иранската нуклеарна активност, балистична стратегия и районна политика след оповестеното евакуиране на Съединени американски щати.
Москва също разгласи, че ще насочи напъните си към опазване на договорката и назова решението на Тръмп " надълбоко разочароващо ".

Готви се среща с Техеран

Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив льо Дриан съобщи, че външните министри на Франция, Германия и Англия ще се срещнат на 14 май с представители на Техеран, с цел да обсъдят по какъв начин да се резервира съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

С сътрудниците ми от Англия и Германия ще се срещнем с представители на Иран, с цел да обсъдим цялостната обстановка, сподели Льо Дриан, представен от AFP. " Споразумението не е мъртво ", съобщи той и добави, че ще се състоят срещи с френския петролен колос Total, както и с други компании със съществени бизнес и стопански ползи в региона. " Да, има действителна заплаха от борба. Надявам се от това да няма последствия за мира ", съобщи още той.

Според френския министър на стопанската система Брюно льо Мер е неприемливо Съединени американски щати да се слагат в позиция на стопански стражар на планетата.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини акцентира, че " дружно с останалата част от интернационалната общественост ще запазим нуклеарната договорка ". Тя сподели, че е обезпокоена изключително от оповестяването на нови наказания. Европейски Съюз е " решен да резервира " нуклеарното съглашение, увери Могерини, като прикани интернационалната общественост да се придържа към него макар изтеглянето на Съединени американски щати.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter, че водачите на Европейски Съюз ще обсъдят излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран и нападателната комерсиална политика на Вашингтон на срещата на високо ниво сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София на 17 май, съобщи Българска телеграфна агенция.
" Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската договорка и търговията ще се сблъскат с обединен метод на Европа. Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо ниво в София идната седмица ", съобщи Туск.

Възстановяването на глобите влиза в действие неотложно

Възстановяването на глобите на Съединени американски щати против Иран, свързани с нуклеарната стратегия на Техеран, влизат в действие неотложно за нови контракти, съобщи съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, представен от AFP. Работещите сега с Иран компании ще имат няколко месеца да прекратят комерсиалните си връзки с него.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че глобите по към този момент подписани с Иран контракти ще влязат в действие след временен интервал от 90 до 180 дни. " Напълно е допустимо да последват и още наказания, в случай че получим нови сведения. Искаме да окажем колкото се може по-голям стопански напън над Иран и да го лишим от достъпа до приходите, с които щеше да разполага, в случай че Съединени американски щати не се бяха изтеглили от нуклеарното съглашение. Не се позволяват никакви нови контракти ", сподели Болтън.
За към този момент подписани контракти, в това число за задграничните, постоянно европейски, компании, които са вложили в Иран, преходният интервал от три до шест месеца " е метод да им се даде опция да изоставен " Иран, добави Болтън. Новият дипломат на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел, който встъпи в служба през вчерашния ден, прикани немските компании да прекратят дейностите си в Иран.

Германия е един от основните стопански сътрудници на Иран. По данни на министерството на стопанската система от 2016 година немският експорт е достигнал към 2.6 милиарда $, което е покачване от 26%. Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин заяви, че решението на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение анулира разрешителните на американската компания Boeing и европейския й съперник Airbus за продажби на пътнически самолети на Иран. Възможни политически противоборства в Иран
Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от съглашението за нуклеарната стратегия на Иран ще докара до политически противоборства в комплицирания властови уред на ислямската република. Това декларират за Reuters ирански публични представители, съгласно които е допустимо салдото на властта да се промени в посока към хардлайнерите, които желаят да осуетят опитите на президента реформист Хасан Рохани за по-добри връзки със Запада.
В първите часове след решението на Тръмп институциите в Иран дават разнопосочни сигнали какво би трябвало да направи страната в отговор. Върховният лидер аятолах Али Хаменей към този момент е казвал, че Иран ще скъса " на части " договорката, в случай че Съединени американски щати се изтеглят. Председателят на Народното събрание Али Лариджани упрекна Тръмп, че няма нужните " умствени качества " да взема значими решения и не може да се работи с него.
Президентът Рохани обаче упорства, че страната може да подписа договорка и без Вашингтон и че е подготвена да отстрани рестриктивните мерки върху нуклеарната си стратегия единствено в случай че няма ново съглашение.
" Ще обвинят Рохани. Ще продължат с дивотиите си вкъщи и в чужбина. И ще могат да обвинят Съединени американски щати за неуспеха в стопанската система ", споделя за организацията Абас Милани, шеф на програмата за ирански проучвания в университета в Станфорд.
Началникът на щаба на иранската войска Мохамад Бакери съобщи от своя страна, че Иран не се е налагало да подписва договорката, само че " арогантната страна " Съединени американски щати даже не е съумяла да се придържа към подписа си.
Според командира на Корпуса на гвардейците на революцията ген.-майор Мохамад Али Джафари обаче Европа може и да няма опция да избави договорката, защото не може да " вземе независимо решение " и " е обвързвана с Америка ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР