Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците,

...
Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците,
Коментари Харесай

Учители алармират: Отварянето на школата от 4 януари ще доведе до трета вълна на заразата

" Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас директно след празниците, когато би имало голям брой новозаразени, ще докара до трета вълна от КОВИД-19 в България “, предвиждат от " Учители за безвредно обучение “, които не са съгласни с отваряне на учебни заведения та от 4 януари 2021 година Позовават се на учени, че в интервал на имунизация образователните заведения би трябвало да останат затворени. Активната група изпрати ново отворено писмо до българския министър ръководител, до здравния министър, до просветителния министър и до медиите.  

ОТВОРЕНО ПИСМО от неофициално обединяване " Учители за безвредно обучение “:

Неформално обединяване " Учители за безвредно обучение “ показва безапелационното си противоречие по отношение на възобновяване на образователния развой от 04.01.2021 година

Считаме, че данните от тестванията към сегашния миг не дават действителна визия за броя инфектирани. Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас директно след празниците, когато би имало голям брой новозаразени, ще докара до трета вълна от КОВИД-19 в България. Масовото празнуване, както и новият вариант на вируса, който е с 70% по-заразен и засягащ най-вече деца и младежи, ще компрометира и процеса на имунизация, който стартира и в България. По данни на института " Роберт Кох “ и доктор Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в интервал на имунизация образователните заведения би трябвало да останат затворени.

Тяхното отваряне би довело до нова епидемиологична вълна, би могла да се появи нова разновидност на вируса и по този метод се провали и имунизацията на цялото население.   На 02.12 Европейска комисия разгласява мнението на ЕСDC, съгласно която би трябвало да има интервал от най-малко 10 дни след празниците, с цел да се добие действителна визия за епидемиологичната картина в страната. Ето за какво настояваме образователните занятия да не се възвръщат в присъствена форма от 04.01.2021 година, а да продължат в електронна среда.  

Липсата на висок клас защитни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило даже на проветряване на класните стаи, ще докара до нова епидемиологична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, присъщи за това време на годината.  

Научни данни от най-престижните медицински изследвания, както и на Lancet, потвърдиха, че децата са решителен фактор при разпространяване на болестта. Затварянето на образователните заведения води до процентно понижение на репродуктивното число R сред 38-54 %. Установено е и доста нарастване на цената при повторното им отваряне. Установено е, че инфектираните деца имат доста по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, в сравнение с възрастните.  

" Децата не са ваксинирани против тази зараза и техните признаци не корелират с излагането на болестта. “, споделя Алесио Фасано, шеф на имунологичния и биологичен проучвателен център в MGH.  

Ние считаме, че опазването на човешки животи е най-висшата полезност. Това е задача и обвързване на всички нас. Ето за какво в обстановка на пандемия, както и с настъпващите грипни вируси, електронното образование е единствената рационална опция и то би трябвало да продължи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР