Възстановка на стара банска сватба показаха по време на Първия

...
Възстановка на стара банска сватба показаха по време на Първия
Коментари Харесай

Фолклорна атракция за жителите и гостите на Банско

Възстановка на остаряла банска женитба демонстрираха по време на Първия Национален фестивал на националното творчество „ Фолклорна магия ”, който се организира в Банско.Танцьори, артисти и музиканти при локалното читалище показаха един от най-важните моменти преди сватбата - сгодяването сред младоженеца и булката, именуван „ Главеж ”.

Банско

Маргарита Малчова и Емил Балтов бяха основните герои -булката и младоженеца в ритуала.
Емил Балтов: Искаме да представим остарял български бит „ Главеж ” с носиите, с традициите, с адета по Банско както му се споделя, с цел да може повече хора да видят,че във всеки един край си има нещо по-различно ” Маргарита Малчова: Най-важното е, че младата булка за първи път би трябвало да каже „ мамо ” на бъдещата си свекърва.
В Банско костюмите, песните, обредите и ритуалите се предават като скъпа светиня от потомство на потомство.
Дора Христова, диригент на „ Мистерията на българските гласове ”: Имаме потребност от одобряване на истинското,на достоверното,българското творчество.
И младите, и възрастните участници в обичая „ Главеж ” по собствен метод съпреживяваха протичащото се в градския парк на Банско.

С фестивала „ Фолклорна магия ” Банско сложи началото на културните празници през това лято.С тях курортният град към този момент се утвърждава като желана лятна туристическа дестинация за посетители от страната и чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР