Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин.

...
Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин.
Коментари Харесай

Възстановиха барутния склад до крепостта Баба Вида

Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида " във Видин. Съоръжението е строено по време на османското господство за потребностите на армията.
"Възстановихме го поради желанието на видинчани. Средствата- 16 000 лв., са от общинския бюджет. Вече имаме още една облага, като забавен обект, обвързван с историята на нашия старопрестолен величествен Видин ", изясни кметът Огнян Ценков.
Изпълнител на ремонтните действия е видинска компания. "Постарахме се да възстановим истинския тип на постройката ", сподели шефът ѝ Жоро Василев: "Вътре беше занемарено, цялостно с отпадъци. Фасадата беше изронена, беше затрупан с керемиди, които бяха разрушени. Направихме го в достоверен тип, както е било навремето- със затревен покрив, с каменна обшивка. Аз съм удовлетворен и хората, които минават, също са удовлетворени. "
Барутният склад във Видин е неповторимо оборудване за цяла България, добави шефът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова.
"Този вид уреди са малко известни в българската историография. Само две има в България- другата е непокътната и реставрирана в Ардино, само че тяхната е доста по-различна, тъй като не е в дълбочина вкопана, както нашата, а е над земята. В началото се употребявали за произвеждане на барут, а по-късно- за предпазване на барут, амуниции и оръжие. Много малко са разказани, тъй като са били на военна територия тези уреди. "
Фионера Филипова и кметът Огнян Ценков приканиха видинчани да опазват културно-историческото завещание на града.
"Много ви апелирам, дано да вършим по този начин, че да се пазят паметниците на културата. Онзи ден деца си играеха върху покрива на барутния склад. Непрекъснато се качват върху паметниците пред "Конака ", събарят ги, чупят се лампи, табели, които сменяме. Всичко това коства пари, които могат да се употребяват за други неща. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР