Възрастните хора, които са по-уязвими към коронавируса, най-трудно понасят тежестта

...
Възрастните хора, които са по-уязвими към коронавируса, най-трудно понасят тежестта
Коментари Харесай

COVID-19 утрои депресията сред възрастните хора в Турция

Възрастните хора, които са по-уязвими към ковид, най-трудно понасят тежестта на психическото влияние на заболяването, споделят специалисти.

Разпространението на депресията измежду възрастните жители на Турция се е утроило с настъпването на пандемията в страната, сподели професор Мустафа Джанкуртаран, началник на катедрата по гериатрия в университета Хаджеттепе.

Възрастните жители бяха затворени у дома в продължение на месеци по време на първата и втората вълна на пандемията в Турция. Комендантският час и 17-дневното блокиране, целящо да прекъсне кръга на инфекциите, извадиха от релси живота им.

Тези, които живеят сами, трябваше да се задоволят единствено с телефонни диалози с децата и роднините. Това в допълнение изостри усамотението. Едва това лято те бяха освободени от всички ограничавания.

Говорейки пред Анадолската организация (AA) във връзка Международния ден на възрастните хора този петък, Джанкуртаран съобщи, че макар че е минала повече от една година, откогато пандемията нахлу в Турция, нейната тежест към момента се усеща и последствията са изключително забележими в психологичното положение на възрастните хора.

„ Проучванията демонстрират увеличение на депресията три пъти през този интервал. Наблюдаваме и повишаване на усложненията при запомнянето на неща, разпространяването на заболяването на Алцхаймер и сходни положения измежду нашите пациенти. Но множеството случаи са меланхолия и деменция. Силно предлагаме възрастните хора да се съветват с лекари, профилирани в психиатрията и гериатрията, в случай че покажат някакви признаци на тези болести “, сподели той.

Джанкуртаран също изрази безпокойствие за възрастните хора, които са пропуснали рутинните здравни контролни прегледи, защото „ те се опасяват да не отидат в лечебни заведения заради пандемични терзания. " добави той.

Д-р Рана Туна Догру, гериатричен специалист в градската болница в Анкара, сподели, че хроничните болести остават забележителен рисков фактор за възрастните хора, само че депресията също е станала по-забележима.

„ Те се опасяват да не бъдат инфектирани, прекарват дълго време вкъщи и не могат да правят рутинни действия. Те трябваше да пресечен обществените контакти. В последна сметка те започнаха от ден на ден да мислят дали това ще бъде непрекъсната обстановка, която провокира повече случаи на меланхолия “, добави тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР