Възраждане внесе предложение за изменение на Закона за физическото възпитание

...
Възраждане внесе предложение за изменение на Закона за физическото възпитание
Коментари Харесай

С нов законопроект на „Възраждане“ треньорите на параoлимпийските шампиони ще получават пожизнена пенсия

" Възраждане " внесе предложение за изменение на Закона за физическото образование и спорта, което беше дефинитивно признато след гласоподаване в Народното събрание. Законът цели да отстрани съществуваща дискриминационна наредба във връзка с треньорите на параoлимпийските медалисти.

Според настоящия закон, единствено олимпийски треньори имат право на пожизнена месечна награда, до момента в който сътрудниците им, подготвили параoлимпийските първенци, са изключени от тази опция.

„ Тази дискриминационна наредба основава чувството, че трудът и напъните на треньорите на параoлимпийски медалисти не се правят оценка задоволително, макар че техният принос за триумфите на българските параoлимпийци е голям ", означи от трибуната на Народното събрание националният представител Коста Стоянов - ръководител на Комисият по въпросите на младежта и спорта в 50 Народно събране.

Законодателната самодейност идва в отговор на многократните претенции на представители на Българската параoлимпийска федерация, които акцентират, че треньорите на параолимпийците срещат същите провокации като своите сътрудници, работещи с олимпийски спортисти. Всеки орден, извоюван на Параoлимпийски игри, е резултат както на напъните на спортиста, по този начин и на неговия треньор.

В момента единствено двама треньори на параoлимпийски медалисти дават отговор на изискванията за пожизнена награда, като разноските за бюджета на Министерството на младежта и спорта до края на 2024 година ще бъдат към 7 800 лева, а за 2025 година - почти 23 500 лева

„ Предложените промени ще стимулират развиването на спорта за параoлимпийци ", добави още Стоянов.

С тези промени ще се усъвършенства качеството на живота на треньорите и ще се подкрепи тяхната мотивация да продължат да развиват спорта за параoлимпийци, като се подсигурява, че техният труд е приет и оценен наедно с този на олимпийските треньори.

Законопроектът е в сходство с интернационалните и националните нормативни актове, които не разрешават дискриминирането на хора с увреждания и целят да предизвикват тяхното присъединяване в спортни действия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР