Възраждане с акция срещу филма Близо във ВарнаОт организацията на

...
Възраждане с акция срещу филма Близо във ВарнаОт организацията на
Коментари Харесай

Възраждане ще нахлуе във ФК във Варна, за да спре филма Близо: Усещали подтик към педофилия

" Възраждане " с акция против кино лентата " Близо " във Варна

От организацията на Костадинов неразбираемо за какво виждат някакъв повод към педофилия, въпреки че във кино лентата няма никакви полови подмятания или връзки.

" Възраждане " възнамерява да попречва прожекцията на кино лентата " Близо " във Фестивалния и конгресен център - Варна.

Събитието, проведено във " Facebook ", е под надпис " Да защитим децата на Варна - не на педофилската агитация! ".

Акцията е планувана за 18.30 часа на 23 юни (петък), половин час преди първата прожекцията на кино лентата в морската столица. Лентата ще бъде показана още пет пъти във Варна, съобщи Морето.

" Във Варна педофилия няма да допуснем!

Възраждане-Варна кани своите съидейници на 23.06.23 от 18:30 пред ФК Варна, където ще защитим децата си от педофилската еднополова фракция, която протяга пипалата си към тях! ", гласи анонсът към събитието.

" Общинските съветници на Възраждане - Варна търсят за пояснение шефа на ФКЦ - Варна за какво позволява педофилско наличие в морската столица ", пишат от " Възраждане " - Варна в обществените мрежи.

Припомняме, че преди десетина дни последователи на " Възраждане " осуетиха прожекцията на кино лентата " Близо " в кино " Одеон " в София.

За кино лентата:

БЛИЗО - Белгия-Нидерландия-Франция, 2022, 105′, пъстър, игрален

Режисьор - Лукас Донт

Сценарий - Лукас Донт, Анджело Тийсенс

Оператор - Франк ван ден Еден

Музика - Валентин Хаджадж

В функциите - Еден Дамбрин, Густав Де Веле, Емили Декен, Леа Дрюкер, Кевин Янсенс
 

Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-хубави другари. През лятото те са неразделни, само че началото на образователната година идва с нови обществени проблеми, които слагат на тестване тяхната интимна и видимо неразрушима връзка. Завладяващият и замайващ образен жанр потапя фена във вълнуващия и прочувствено нерешителен свят на юношеството със затрогваща и опустощителна изясненост. Вторият филм на Лукас Донт е преломен и паметен портрет на пресечната точка сред другарството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болежка и изцелението, се споделя в анонса за кино лентата.

Не се предлага за деца под 12-годишна възраст.

Филмът не е подобаващ за деца, тъй като съдържа възприятие на покруса и суициден миг,

Само хора с мръсно подсъзнание виждат педофилия и хомосексуални връзки във кино лентата " Близо "

Там въобще липсват, каквито и да е полови връзки.

Абсолютно нищо във кино лентата не насочва в посока хомосексуални връзки.

Защо обаче подсъзнанието на някои хора ги карат да виждат такива?

Българска национална телевизия направи инспекция по тематиката:

Публикации, в които се твърди, че филм пропагандира хомосексуални връзки сред деца и педофилия, набират голяма известност в обществените мрежи. Обект на мнения е лентата " Близо " на белгийския режисьор Лукас Донт.

Филмът " Близо " е притежател на огромната премия на журито на фестивала в Кан за 2022, има номинация за " Оскар " за най-хубав задграничен филм. Номиниран е за премията на публиката LUX 2023, която се присъжда от Европейския парламент. У нас до момента е предаван най-вече по фестивали. Престои да тръгне по кината от 23 юни.



И в родината на режисьора - Белгия, и в България филмът е категоризиран е като подобаващ за лица над 12 години.

Основното твърдение сред набиращите известност изявления в обществените мрежи е, че филмът " възстановява и пропагандира хомосексуалните връзки сред деца ", че " възстановява и пропагандира педофилията " или че просто е " педофилски филм ".

Чуха се претенции филмът да бъде неразрешен. Стигна се даже до публично напрежение, поради което беше анулирана плануваната му прожекция в кино " Одеон " на 10 юни в границите на София Прайд Филм Фест 2023.

Скандал сред националисти и представители на ЛГБТИ общността поради спряна кинопрожекция

Провалената прожекция въпреки всичко се състоя на 15 юни като на втората дата мина умерено.

Прожекцията на кино лентата " Близо " се състоя довечера, след напрежението в събота

Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че филмът не съдържа педофилски или намерено хомосексуални подиуми, а главният фокус в него е ориентиран не към хомосексуалността, а върху съдбовните последици, които може да има тормозът в учебно заведение и стигматизацията*. Вижте за какво:

Какво е педофилия?

Според тълковния речник педофилията е болестно положение, което се показва със полово увлечение към деца.

В Наказателния кодекс в раздел “Разврат ” е записано, че се санкционират със затвор дейностите за възбуденост без съвкупление и тези със съвкупление във връзка с малолетни и малолетни (чл.150; чл.151).

Затвор е очакван и за склоняване на разположение, ненавършило 14-годишна възраст, да следи или да взе участие в действителни, виртуални или симулирани полови сношения сред лица от идентичен или друг пол или сластно проявление на човешки полови органи, содомия, мастурбация, полов садизъм или мазохизъм (чл.155б), както и за самото наблюдаване на порнографско зрелище, в което взе участие лице, ненавършило 18-годишна възраст (чл.158, ал.5).

Каква история споделя “Близо ”?

Филмът наблюдава историята на 13-годишните момчета Лео и Реми, които са най-хубави другари. През лятото те са неразделни, прекарват дружно цялото си време в типично момчешки игри, каране на колелета, диалози за фантазии.

Във кино лентата има подиуми, в които двете момчета спят едно до друго. В тези подиуми обаче липсва полово другарство, не са сложени и в полов подтекст.

Факт е, че единият от основните герои изрично твърди, че двамата са най-хубави другари, " като братя " и отхвърля да има хомосексуални връзки.

Абсолютно нищо във кино лентата не насочва в посока хомосексуални връзки.

Началото на образователната година идва с проблеми за Лео и Реми - тяхното другарство предизвика въпроси измежду съучениците им:

" - Мога ли да ви попитам. Вие двамата гаджета ли сте?

- Не, не сме.

- Мисля, че са супер близки другари.

- Да, доста сме близки. Като братя сме, а не...

- Може би ви е мъчно да го приемете " (б.а. - за цитата е употребен българския превод на филма).

Това е разговорът, който слага началото на края на другарството сред момчетата. А след още няколко като него идват нещастието и тъгата, които са измежду водещите страсти, които предизвика лентата.

За кого е подобаващ филмът?

Според Закона за филмовата индустрия специална комисия категоризира филмите у нас, според от тяхното наличие.

Филмите от категория " А " се предлагат за деца, " B " са подобаващи за всички възрасти, " C " не се предлагат за деца до 12-годишна възраст, " C+ " - не се предлагат за деца до 14 години, " D " и " D+ " се предлагат за лица над 16 години, а тези с категория " Х " са безусловно неразрешени.

Филмът " Близо " е категоризиран в " C ". Попитахме кинокритика, учител в НАТФИЗ и член на Комисията по категоризиране на филми Красимир Кастелов за какво попада в тази категория:

" Двете категории " C " и " C+ " са по този начин измислени, въз основа на това, че в случай че във кино лентата има някакво наличие - еротично и полово, голота или пък има приложимост на алкохол, стимуланти, някакви други опиати, в случай че има подиуми на принуждение, този филм не се предлага за лица до 12 години и надлежно до 14. Защото просто се притесняват, че тези неща могат да увредят психическото здраве на малолетните фенове ", изясни той.

Красимир Кастелов сподели, че предходната седмица комисията е изгледала кино лентата на белгийския режисьор.

" И просто без никакви съмнения му присъдихме категорията " C ", въпреки че няма нито подиуми на голота, на полов подтекст, на принуждение, на опиати и все пак ние взехме решение, че въпреки всичко филмът не би бил свестен вярно от по-малки деца, тъй като в него всичко се завърта към едно самоубийство, самоубийство на дете в подрастваща възраст. А самоубийството е тематика, комплицирана за пояснение и смущаваща децата в ранна възраст ", сподели той.

Какво споделят критиците и специалистите?

Анита Димитрова е публицист и кинокритик във вестник " Сега ". Смята, че филмът не е подобаващ за най-малките, тъй като в него има възприятие на покруса и суициден миг, който може да нарани по-лабилните натури, само че в него няма голота, показна половост или педофилия.

" Близо " е филм за другарството и за загубата, загубата на непорочност, единствено че не в библейския смисъл. Педофилията е полово извращение, което касае ползите на възрастни хора към малолетни. Въобще няма интеракция с възрастни в историята. Няма полови подиуми, няма голота, няма показни подиуми на фамилиарност в половия смисъл. Това е предпазено и от рейтинга на кино лентата ”, сподели Анита Димитрова.

Тя уточни, че единствено във въображението на фена, според какво чака той да види и какво желае да си показа, може да се направи извод за половата ориентировка на двете момчета.

Христо Христозов е досегашен програмен шеф на Дома на киното и пропагандатор на без значение европейско арт кино.

" Близо " е филм, в който няма педофилия. Педофилията е психологично разстройство и този филм няма нищо общо с това. Това е един доста внимателен филм, в който режисьорът Лукас Донт споделя една доста вълнуваща история на двама младежи и тяхното другарство. Едно другарство, което е в действителност по приятелски мощно, което отключва доста забавни реакции у техните другари, родители и във кино лентата има една загуба, по какъв начин ние се оправяме със загубата, по какъв начин обществото разрешава на нас, хората, да можем да сме тъжни, да сме щастливи, по какъв начин родителите възпитават своите деца, по какъв начин се основава едно схващане, че на първо място ние, хората, е значимо да изпитваме между тях братска любов ", разяснява той наличието на кино лентата.

Според него лентата не демонстрира подиуми на хомосексуални взаимоотношения, а подиуми на непосредственост, която може да се види сред деца, младежи, родители и деца.

Красимир Кастелов, кинокритик, учител в НАТФИЗ и член на комисията по категоризиране, разяснява:

" Каква педофилия, какво приказваме? Това е безусловно нечувано и необяснимо, няма никакъв подтекст даже.

Филмът е за душевната болежка, която в доста случаи е породена от неразбирането на близките и тази болежка може да скърши, да предизвика действие, което да нарани другия човек, а надлежно той ще остане с контузия за цялостен живот. Филмът е за израстването, което е една огромна тематика. И за прочувственото израстване ", изясни Кастелов.

" Близо " е предаван в България неведнъж в границите на фестивали и в разнообразни кина и градове, само че без да предизвика неодобрение като това пред " Одеон ", където течеше програмата на София Прайд Филм Фест.

Стигмите и тормозът в учебно заведение. Каква е обстановката в България?

Насилието може да бъде както физическо, по този начин и психическо. На страницата на УНИЦЕФ е достъпно национално представително проучване по поръчка на УНИЦЕФ за насилието над деца у нас. Изготвено е от Coram International и е извършено в интервала 2019 - 2020 година.

Според данните едно на всеки шест деца и младежи оповестява, че е било подложено на физическо принуждение в учебно заведение, а най-често причинители са други възпитаници. Над една трета (35%) от децата и младежите оповестяват, че са били подложени на оскърбление или обиди в учебно заведение. Над 90% от обявените случаи на претърпяно прочувствено принуждение са осъществени от други възпитаници.

Заключения:

1. Филмът " Близо " споделя за другарството сред две момчета, които споделят, че са близки като братя. Въпрос на лична субективна оценка е дали ще се откри полов подтекст в метода, по който е показано, че поддържат връзка, само че открити подиуми, демонстриращи хомосексуализъм, няма.

2. Взаимоотношенията във кино лентата се концентрират по линиите деца - деца, дете - родител. Няма миг с открита еротична непосредственост сред деца и възрастни или деца и деца, които да бъдат оприличени на педофилия.

3. Филмът слага акцент върху общественото изключване и стигмата, които са настоящи на всички места по света, в това число и в България, видно от статистиките, отразяващи насилието и издевателството в учебно заведение.

*Преди да направи тази инспекция на обстоятелства създателят на материала участва на преспрожекцията на " Близо " в кино " Одеон " в София на 16 юни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР