Възраждане и Има такъв народ ще обжалват всяка една от

...
Възраждане и Има такъв народ ще обжалват всяка една от
Коментари Харесай

Възраждане и ИТН жалят всички промени в Конституцията

" Възраждане " и " ИТН " ще апелират всяка една от измененията в главния закон. Още през днешния ден те изпращат сигнала си до Конституционния съд. Документът е 35 страници и включва аргументация по всяка една точка, като се концентрира главно над измененията в правосъдната власт.

И президентът Румен Радев нападна конституционната промяна, само че без частта за правосъдната промяна. Той се разгласи най-остро против новите условия за съставянето на служебни държавни управления и опцията хора с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри.

" Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха, просто тъй като за изцяло творчество получиха голяма двойка. Това не е мнение единствено на двете ни парламентарни групи, а на всички професионални гилдии в региона на правото, в това число и на обичаната им Венецианска комисия, която ги унищожи ", сподели шефът на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов за плана на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Основният мотив на двете партии е, че не може нормално Народно заседание да направи тези промени. " Орязването на пълномощията на основния прокурор, разделянето на Висшия правосъден съвет и основаването на нови управителни органи, смяната на мандатите на ръководителите в правосъдната власт и на смисъла на тези управителни фигури в правосъдната власт не може да бъде осъществено от нормално Народно заседание. Освен това трансформира салдото сред управляващите и опцията за съвместен надзор сред тях. Орязването на пълномощията на президента, който по конституция има ролята на балансьор сред трите управляващи, също следва да бъде маркирано като едно значително нарушаване на конституцията ", изясни юрист Петър Петров от " Възраждане ".

Йорданов се усъмни, че в случай че жалбата им не бъде прегледана, то това ще потвърди политическо въздействие над съда: " Сега ще е забавно да забележим има ли политическо въздействие в Конституционния съд в този миг. Знаете, че се пробват да вкарат политически лица като конституционни съдии, което е извънредно доказателство за демократичността на тези нещастници от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ".

 
И Българска социалистическа партия бе декларирала, че ще апелира пред Конституционния съд, само че не се е включила към " Възраждане " и Има Такъв Народ. От там към момента не са оповестили дали въпреки всичко ще изпратят обособена своя тъжба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР