Възраждане“ и Има такъв народ“ (ИТН) внасят предложение в деловодството

...
Възраждане“ и Има такъв народ“ (ИТН) внасят предложение в деловодството
Коментари Харесай

„Възраждане“ отново иска референдум за еврото, ИТН ги подкрепя

„ Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН) внасят предложение в деловодството на Народното събрание, с което ще желаят Народното събрание да свика референдум за опазване на българския лев. Това заявив Народното събрание Цончо Ганев от „ Възраждане “. Въпросът на референдума ще е същият като от предходния опит на партията на Костадин Костадинов еврото да не бъде признато в околните няколко години - „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 година? “

“Това е самодейност, която Народното събрание преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд след това не дефинира въпроса като противоконституционен. Точно поради това ние го внасяме още веднъж “, разяснява Цончо Ганев.

Той добави, че през февруари Конституционният съд (КС)е отхвърлил тяхната тъжба във връзка с процедурата, с която Народното събрание не одобри вота на 604 хилядичовека.

“Ние имаме право, най-малко 48 народни представители, да внесем предложение за привикване на референдум. Ако българският народ се произнесе, че желае да влиза в еврозоната, без значение, че от „ Възраждане “ считаме, че нямаме място там, ще влезем в еврозоната ”, посочи още Ганев.

По думите му показват тъкмо 2043 година, тъй като плановете на Европейската централна банка и на Световната банка са, че България няма да е подготвена до тогава за приемане на евро валутата.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов уточни, че от партията на Слави Трифонов считат, чеБългария би трябвало да влезе в еврозоната, само че когато е подготвена.

“Подкрепяме референдума на “Възраждане ” по морални аргументи, тъй като те поставиха изпитание и събраха нужния брой подписи да има референдум. Предишното Народно събраниенаруши Конституцията и личния си закон, който беше приел за референдумите и “изхвърли в кошчето ” волята на 604 хиляди българи, които са се подписали ”, сподели Йорданов.

Той посочи, че в случай че референдумът се състои, ще пропагандират срещу въпроса на „ Възраждане “, само че съгласно тяхрешението би трябвало да е в българските жители, а не на една група политици, които са си въобразили, че могат да вземат решение от името на всички.

През юли предходната годинапарламентът отхвърлипредложението за осъществяване на националенреферендум, още веднъж импортирано от партията на Костадинов исъс същия въпрос.Тогава решението беше обжалвано от парламентарните групи на „ Възраждане “ и Има Такъв Народ,както и от самостоятелния народен представител в 49-ото НСРадостин Василев. В началото на годината КСсамо удостовери решениетона законодателния орган, само че отхвърли да вземе отношение дали въпросът е противоконституционен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР