Възниква въпросът Борисов изобщо управлява ли държава или управлява само

...
Възниква въпросът Борисов изобщо управлява ли държава или управлява само
Коментари Харесай

Радан Кънев: Борисов може да допълзи по корем до пълен мандат, но с него ще се пълзи и цяла нация

Възниква въпросът Борисов въобще ръководи ли страна или ръководи единствено рецесии, които самичък е основал. Разрушаването и на Реформаторския блок, и на така наречен Патриоти изобщо не е инцидентно събитие за ГЕРБ. В политиката нелепостта си има цена. Когато един министър председател предложи смени в държавното управление и те не бъдат признати от парламентарното болшинство, това има единствено едно следствие и то е оставка на самия министър председател. Огромен риск има на идващите избори да се събудим с антиевропейско болшинство в българския парламент, което в никакъв случай не е било. Боя се, че сме мудни в подготовката си. Не се двоумя да го кажа. Европа има единствено два пътя - преобразяване във федерална, суверенна единица или цялостен разпад.

- Господин Кънев, изказването на вицепремиера Валери Симеонов от началото на седмицата за проблемите в ръководещата коалиция - за едноличното ръководство на Борисов, за лобизма и неналичието на връзка, най-малко видимо припомня за ситуацията с Вас в предходния кабинет " Борисов ". Тогава Вие бяхте ръководител на ДСБ и участвахте в коалицията с Реформаторския блок. През 2015 имаше няколко случая, в които поставяхте ултиматуми на премиера и в последна сметка напуснахте ръководството първо еднолично, а след това и партията Ви. Тази аналогия единствено привидна ли е или в действителност текат сходни процеси?
 Радан Кънев: Да бъдем на масата, а не в менюто  Радан Кънев: Да бъдем на масата, а не в менюто  Радан Кънев: Десните партии би трябвало да намерят мястото си по отношение на ГЕРБ
Има един детайл, който не е измамлив. И той е, че сходно на Реформаторския блок в предходния парламент, и така наречен " Обединени патриоти " са всичко друго, само че не и единна политическа мощ, която да може да преследва обща политика и да заема мощни общи позиции пред по-големия сътрудник. А когато един без друго по-малък сътрудник е и вътрешно разграничен, той е и извънредно беззащитен в опитите си да прави политика.

Разбира се, тук има съществено културно разграничение сред водачите на Реформаторския блок и тези на " Обединените патриоти ", които вършат шоуто доста по-голямо и разбираемо за хората. Напоследък шоуто сред Сидеров и Симеонов замества политиката в България. Това е тъжна констатация, само че може би задоволява глада за зрелища на част от популацията.

А има и една доста огромна разлика, която дефинира за какво никой не желае да си потегля от настоящето ръководство. И това е, че въпреки всичко по-голяма част от проблемите сред Реформаторския блок, или по-точно част от него, и ГЕРБ бяха за политика. Те бяха за доста съответни политически направления, за решения, за това накъде ще се движи страната - една борба, която в последна сметка загубихме. И то не беше борбата да стоим във властта или Народното събрание, а точно борбата за посоката.

- Да, при Вас главен проблем бяха законодателни разлики. Сега обаче сякаш търканията са поради кадрови промени и междуличностни разлики. Какво демонстрира това за настоящето ръководство, каква е разликата?

Разликата е доста огромна. Аз съм бил доста сериозен към част от Реформаторския блок и несъмнено не преставам да бъда. Но не мога да отрека, че по доста значими политически въпроси ние бяхме единни и удържахме единно смислени позиции. Ще дам образец с настойчивите опити на министър Горанов да открадне пенсионните спестявания на няколко милиона българи. По този въпрос в Блока тогава нямаше несъгласия, когато нямаше - удържахме. Това беше просто политическо предписание.

Това в момента е една систематична рецесия, която се дължи точно на неналичието на политика. Всичко друго е вторично. Основното е, че страната е без посока. И самият министър председател е без посока, без всякаква воля да наложи избрани промени в ръководството и оттова властта се свежда до сходни нелепи конфликти за постове и бягство от спешен пиар в спешен пиар.

И вижте къде е систематичната уязвимост. Аз даже бих споделил систематичния неуспех на премиера Борисов. Той е точно, че бягайки от спешно решение в спешно решение, той стартира да се спъва. В едно спешно решение той искаше да трансферира проблема " Гинка Върбакова " върху Теменужка Петкова. Не му се получи. В последващо спешно решение искаше да трансферира трагичното развиване на проблемите на майките на деца с увреждания върху обществения министър. Втори път не му се получи. Сега желае да трансферира една покруса, дължаща се на ужасяваща композиция от корупция, непросветеност и немарливост върху трима министри този път и да даде знак, че е кадърен да трансформира най-малко кадрово ръководството, в случай че не като посока. Все повече се обрисува, че отново няма да му се получи. И към този момент поражда въпросът - той въобще ръководи ли страна или ръководи единствено рецесии, които самичък е основал.

-Добре, само че наподобява, че и при предходния кабинет на Борисов, и при настоящия Валери Симеонов - а преди този момент Вие, започнахте да изразявате гласно и ясно проблените във властта към една година след основаването на обединенията. Защо се получава по този начин и толкоз дълго се мълчи за проблеми, които може би са били явни през цялото време?

Не съм склонен. Първият изострен спор, за който подсетих и беше обвързван с частните пенсионни фондове, избухна на 15 декември 2014 година. Тоест тъкмо две седмици след съставянето на държавното управление. И беше доста тежък през цялата тази година, която бяхме във властта се преминаваше от спор в спор и в главната си част бяха кардинални по характера си. И в големия брой от случаите постигахме най-малко частен триумф. Така че да се твърди, че ние сме си мълчали една година, е нещо, което виждам, че стартира да се трансформира в обществена истина, само че никога не е реалност.

- Сам споменахте, че при последните две държавни управления, в които Борисов е в коалиция, той се коалира с партньори, които по този начин или другояче имат вътрешни проблеми. Има ли нещо, което се крие зад този избор, или е единственият вероятен вид, както споделя той?

Формално видяно, той няма други благоприятни условия и в двата случая в границите на парламентарното болшинство. Отвъд този фиктивен взор Борисов и Цветанов доста усърдно подклаждат и предизвикват вътрешните спорове в съдружния си сътрудник. Аз няма да се наема да кажа дружно или без значение един от различен, тъй като има белези и за двете. Тоест - разрушаването и на Реформаторския блок, и на така наречен Патриоти изобщо не е инцидентно събитие за ГЕРБ.

И парадоксално е... вижте, в политиката нелепостта си има цена. Нежеланието да четеш и да се образоваш какво в действителност е либерален политически живот, си има цена. С тази систематична селска ловкост в името на дребни порции от властта ГЕРБ се набутват сами в тези рецесии и сами се лишават от опцията да организират политика.

Това, обаче, е доста ужасно в настоящия свят и в сегашната Европа. В тази тежка обща рецесия, която се намираме, тази некадърност на нашата власт да води действителна политика е надалеч от това, че е малко жалка панорама. Жалката панорама можем да я преживеем, само че неналичието на воля за политически решения и фактът, че в сегашната обстановка лица от вида на Волен Сидеров наподобява имат забележителна тежест при взимането на решения в страната - това към този момент си е жива покруса.

И още един мит, който виждам, че доста прелестно се насажда като опорна точка от хора, близки до ГЕРБ: че Република България и съответно аз и сътрудниците от ДСБ, сме взели участие в ръководство със същия формат. Категорично не сме взели участие в ръководство с Волен Сидеров и това изобщо не е дребна детайлност. Волен Сидеров е надълбоко обвързван с непознати ползи и надълбоко обвързван с Движение за права и свободи. Неговото наличие или неявяване от властта изобщо не е нещо, което може да се пренебрегне. Това е основен въпрос. И подсещам, че през първия си мандат Борисов отново управляваше със Сидеров. Това не е сефте.

- Според Вас тази коалиция, с всички рецесии, в които влиза, може ли да изкара цялостен четиригодишен мандат? Изглежда като че ли министър председателят този път твърдо е решил да не се стига до предварителни избори, с цел да не му се подиграват, както той самичък сподели?

Да, единствено че той към този момент си е за насмешки. Има правила в демократичната политика и когато един министър председател предложи смени в държавното управление и те не бъдат признати от парламентарното болшинство...

- Както тази седмица Цветанов загатна, че ще стане.

Както към този момент се случи, както през днешния ден загатва Цветанов. Това има единствено едно следствие и то е оставка на самия министър председател. Демонстрира, че от една страна е всесилен да раздава непознатите пари наляво-надясно, допускам, че и с крадените пари също е толкоз елементарно, а в същото време не може да вземе обикновено политическо решение. Всичко това е доста обезпокоително за това, с което Борисов си кичи ревера. Това разрушава стабилността в страната.

Ако ме питате може ли да изкара до края на мандата си - очевидно е подготвен, да. И може да допълзи по стомах до 2021 година. Така наподобява. Но нашият проблем е явен и той е, че по стомах няма да пълзи единствено Борисов. По стомах ще пълзи и цяла нация.

Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР