Възникнало е сериозно разногласие между правителствата на САЩ и Европа

...
Възникнало е сериозно разногласие между правителствата на САЩ и Европа
Коментари Харесай

Politico: 50 милиарда долара висят, САЩ и ЕС се скараха за заем за Украйна

Възникнало е съществено различие сред държавните управления на Съединени американски щати и Европа по отношение на проекта за даване на голям заем от 50 милиарда $ на Украйна. Това докара до обстоятелството, че договарянията няма да се проведат след срещата на върха на Г-7 тази седмица и са покрай изборите в Съединени американски щати, написа.

Докато водачите на седемте водещи международни стопански системи се събират в Италия, очакванията на американците, че срещата ще бъде проява на западна поддръжка за Украйна, наподобява са попарени от възходящото европейско неспокойствие, споделят публицисти.

„ Вашингтон предлага: „ Ние [САЩ] вземаме заема, Европа поема целия риск, вие [Европа] плащате лихвата, а ние [САЩ] използваме тези пари за американско-украинския фонд. Може да сме глупави, само че не чак толкоз “, сподели почитан европейски посланик.

Шестима висши дипломати и чиновници споделиха, че френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц ще кажат на президента Джо Байдън, че отхвърлят американското предложение Европа да работи като поръчител за заема.
„ Европейските държавни управления са очевидно раздразнени от проекта на Съединени американски щати, който съгласно тях ще значи, че ще бъдат на куката за погашение на заеми, в случай че нещата се объркат, когато американските компании биха могли евентуално да се възползват най-вече от договорите за възобновяване на Украйна “, се споделя в публикацията.

Освен това няма сигурност, че Доналд Тръмп, в случай че завоюва изборите през ноември, ще поддържа тази самодейност.

Окончателното съглашение ще бъде отсрочено най-малко до есента, споделиха трима чиновници. Въпреки че се чака водачите на Г-7 в Пулия да поддържат общата концепция за заем на Украйна, те надали ще реализиран единодушие по детайлности.

Рискове при заема

Авторите напомнят, че за оказване на помощ Вашингтон предложи да даде на Украйна заем от 50 милиарда $, който да се изплаща годишно от приходи, получени от съветски активи. Европейски Съюз и Съединени американски щати са съгласни на доктрина с проекта, само че не са съгласни кой ще бъде на куката, в случай че нещата се объркат.

Ключовият въпрос е кой ще бъде правно виновен за изплащането на заема, в случай че приятелското на Русия унгарско държавно управление наложи несъгласие върху разширението на глобите на Европейски Съюз против Кремъл, които по закон би трябвало да се възобновяват на всеки шест месеца. Други опасности включват, че съветските активи към този момент няма да генерират задоволително доходи или ще бъдат върнати на Русия като част от спокойно съглашение.

Съединени американски щати предложиха европейските страни да поемат тежестта на финансовия риск, като страните носят отговорност съразмерно на размера на замразените съветски активи, които имат.

Европа и Америка също се борят за контрола върху заема и по какъв начин ще бъдат изразходвани парите, съгласно високопоставени европейски чиновници. Ако Вашингтон - или институции с огромен дял в Съединени американски щати като Световната банка - обезпечат парите, споделят те, американските компании ще имат преимущество при реализирането на облаги.

Европейска самодейност

Европейците в този момент оферират да дават личен заем на Украйна, без помощта на Съединени американски щати или Г-7. Докато някои дипломати считат, че това е главно метод да се окаже напън върху Съединени американски щати да създадат отстъпки, страните от Европейски Съюз към този момент са разискали правни механизми, ако решат да продължат сами, се споделя в публикацията.

Според различния проект Европейски Съюз ще даде на Украйна заем от 50 милиарда евро, който ще изплати с приходи от замразени в Европейски Съюз съветски активи в размер на към 200 милиарда евро. Европейски Съюз ще употребява своя седемгодишен бюджет от 1,2 трилиона евро като поръчителство за заема. Високопоставен посланик от Европейски Съюз допусна, че разновидността набира известност, защото не изисква единогласие измежду страните от Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР