Възможността руснаци да купя шотландски остров накара обитателите му да

...
Възможността руснаци да купя шотландски остров накара обитателите му да
Коментари Харесай

Срещу нашествието на руснаци

Възможността руснаци да купя шотландски остров накара жителите му да го изкупят. Става дума за живописното място Улва. През 2017 година островът беше разгласен за продажба от един от шестте му жителя. Останалите петима обаче са създали локално съдружие и по силата на закона, който дава преимущество на локалните общности при покупка на парцел, са купили Улва. Те са се страхували да не би островът да бъде платен от чужденци, и по-специално руснаци, и по този начин да не могат да живеят умерено в Улва. Той е вторият максимален остров и Вътрешните Хебриди. Дълъг е 7.5 благи и е необятен 2.5 благи. До него може да се стигне единствено с ферибот.

Обявената цена на парцела беше 4.77 млн. EUR. Платената цена от петимата жители е избрана чрез самостоятелна оценка, направена по поръчка на държавното управление на Шотландия. Последното е субсидирало част от покупката.

Островът в миналото е населяван от 800 души. В началото на XVII обаче Улва стартира да запада, защото притежателите на парцели прогонват земеделците от Високите земи. Вземали са нивите им и са ги превръщали в пасища за овце. Повечето от жителите тогава забягнали в далечна Австралия.

Емблематичният за Улва парцел е Ulva House Имотът е издигнат през 50-те години на XX век. Разполага със 7 спални. Общо на острова има 8 жилищни здания, както и черква, ресторант, чайна и няколко селскостопански здания.

Друго, с което Улва е неповторим е, че на него живеят 123 типа птици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР