Възможността лекарствени продукти да се заплащат за лечение на лица

...
Възможността лекарствени продукти да се заплащат за лечение на лица
Коментари Харесай

Off-label лекарствата за деца вече са с гарантирано финансиране

Възможността лекарствени артикули да се заплащат за лекуване на лица до 18-годишна възраст, за които не са планувани други механизми за финансиране със средства от държавния бюджет, общинските бюджети и от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, или които не могат да бъдат обезпечени в страната, към този момент е юридически факт. Това стана след обнародването през вчерашния ден в „ Държавен вестник “ на измененията в Наредба 2.

Това значи, че децата към този момент имат обезпечено възнаграждение за off-label медикаментите, които се употребяват при тяхното лекуване.

Припомняме, тематиката за off-label приложението на лекарствени артикули при деца и заплащането им с обществени средства беше във фокуса на публичното внимание. След публичен спор в Народното събрание бяха импортирани промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Техни създатели бяха депутати от „ Продължаваме Промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Най-общо казано тези медикаменти са предопределени основно за деца с онкохематологични болести, както и такива с редки и автоимунни заболявания, при които се изчерпани лечебните благоприятни условия или са следени тежки нежелани лекарствени реакции, или са открити противопоказания за лекуване с наличните лечебни други възможности.

Предложеният законопроект бе гласуван от народните представители и се одобри, че заплащането на дейностите, предмет на уредба с предлаганите нормативни промени, се реализира от НЗОК, като разноските се финансират със средства от прехвърляния от държавния бюджет, предоставени посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

В сходство с измененията в закона трябваше да бъде променена и Наредба 2, като с обнародването на измененията в нея от през вчерашния ден опцията за покриване разноските за off-label медикаментите за деца към този момент е открита.

Обнародваните промени можете да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР