Възможността да бъдат застраховани големите инфраструктурни обекти след обявяването им

...
Възможността да бъдат застраховани големите инфраструктурни обекти след обявяването им
Коментари Харесай

Обсъжда се възможността да бъдат застраховани големите инфраструктурни обекти след обявяването им за търпими

Възможността да бъдат застраховани огромните инфраструктурни обекти след оповестяването им за търпими разискаха на работна среща с управлението на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) представители на Асоциацията на българските застрахователи и пътния отрасъл. Разговорите са част от поредицата интензивни разисквания, инициирани от служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. в търсене на решение за нелегално строителство на огромни инфраструктурни обекти, предоставени от страната и общините.

Целта на диалозите е след разисквания с всички заинтригувани страни да бъдат препоръчани авансово съгласувани промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), а те след публично разискване да бъдат импортирани в Народното събрание за дефинитивно решение на заварените от служебното държавно управление проблеми с този вид строителство.

В полемиката участваха зам.-министърът Николай Шушков, началникът на политическия кабинет в Министерство на регионалното развитие Юлия Ивкова, ръководителят на УС на АПИ инж. Венцислав Ангелов, ръководителят на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев, представители на Камара на строителите в България (КСБ), на Българска браншова камара " Пътища " (ББКП), на Камара на архитектите в България (КАБ), на Камара на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК).

Министър Шишков срещна представителите на АБЗ с постигнатите до този миг съгласувани позиции на участниците в работните срещи да се работи в посока вид " толерантност " на заварените случаи. " Предвидили сме цялостно проучване на всеки обект поотделно и неслучайно търпимостта е приравнена като въвеждане в употреба. Даваме права на ДНСК да събере цялостна документи за обектите, ще се вършат градивни експертизи, геодезически заснемания, с цел да се уверим, че съответният обект дава отговор на плана, утвърдени подробни устройствени проекти и прочие Документи за толерантност ще има единствено след изчерпателен разбор и след издаване на механически паспорт, което е тип гаранция за строителството ", обясни районният министър.

Според Константин Велев от АБЗ, в случай че огромен инфраструктурен обект получи статут " толерантност ", то той ще бъде легален. Но уточни, че такива обекти са доста скъпи и ще би трябвало да имат презастраховане. " За нас е значимо в границите на сходни процедура да можем да дадем задоволително гаранции на презастрахователите дали са спазвани всички законови условия по тяхното създаване ", разяснява той. От АБЗ поеха ангажимент още на равнище публични разисквания на текстовете по измененията в Закон за устройство на територията да стартират съвещания с презастрахователите, тъй че техните оферти също да бъдат отразени в нормативната уредба.

По предложение на министър Шишков беше реализирано единодушие да има времеви период за използване на тази процедура. Тя ще стартира да работи от влизането на препоръчаните промени в действие и в период от две години вложителите би трябвало да предизвикват процедурата " толерантност ", като заявяват осъществените градежи все още на законовите промени. Според министъра проблематични градежи има и по места в общините, като кметовете също би трябвало да прегледат в детайли документите по огромните си инфраструктурни обекти, където локалната власт е възложител.

" Строителите бяха нападнати незаслужено, само че сега, в който измененията бъдат утвърдени от Народното събрание, напрежението ще спадне и ще се решат проблемите ", разяснява арх. Шишков. Той прикани всички участници да бъдат дейни в предлагането и разглеждането на плановете на измененията в Закон за устройство на територията, тъй че да бъдат импортирани като единна позиция на всички заинтригувани страни.

В процеса на разисквания беше реализирано единодушие ДНСК да издава актовете за толерантност на градежи от 1, 2 и 3 категория, а за категория 4, 5 и 6 – от органа, който би трябвало да издаде разрешението в общините за градеж и с техен акт да се вкарват в употреба.

В началото на март бе реализирано единодушие браншови организации от строителния бранш да дадат своите оферти за решение на проблема с предоставеното от страната и общините нелегално строителство на обекти. " Има инфраструктурни обекти в страната, които са противозаконни. Не желая да политизирам. Този спор не можем да го затворим, тъй като обектите стават от ден на ден ", сподели тогава министър Шишков пред участващите в срещата. И предложи да бъде въведен правилото за толерантност, като бъде регламентирана обща процедура по легализиране на обектите и въвеждането им в употреба.

В края на януари, след спор, траял три часа, отрасловата парламентарна комисия не одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, импортиран от Министерския съвет, с който се урежда търпимостта за обекти на инженерната инфраструктура, които са противозаконни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР