Възможността българското розово масло да получи защита и реализация на

...
Възможността българското розово масло да получи защита и реализация на
Коментари Харесай

Българското розово масло ще бъде защитено в Австралия и Нова Зеландия

Възможността българското розово масло да получи отбрана и реализация на пазарите в Австралия и Нова Зеландия е значим детайл от разрастване на бранша. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на среща с Джон Кларк, шеф на дирекция " Международни връзки " в Главна дирекция " Земеделие и развиване на селските региони " към Европейската комисия.  

Очаква се предпазеното географско указание (ЗГУ) „ Българско розово масло “ да получи протекция на територията на Австралия и Нова Зеландия, в границите на споразуменията за свободна търговия сред Европейски Съюз и двете страни. Предвижда се договарянията по тях да приключат в края на 2021 година или пролетта на 2022 година, осведомят от земеделското министерство. 

Традиционният български артикул следва да получи предпочитано отнасяне в границите на влязлото в действие двустранно съглашение сред Европейски Съюз и Китай за географските означения. В период от четири години след влизането в действие на това съглашение, неговият обсег ще се разшири с още 175 наименования на географски означения от Европейския съюз, част от които е и ЗГУ „ Българско розово масло “.

В подтекста на диалога за съглашението с Нова Зеландия, Събев е сложил въпроса за родното агнешко и овче месо, които следва да бъдат предпазени от новозеландския импорт.  " Предвижданата спомагателна квота за безмитен импорт на този артикул ще накърни конкурентоспособността на българското овцевъдство. Освен това, то в допълнение ще утежни индустриалната активност и икономическите резултати, реализирани с големи старания от страна на овцевъдите ни в последните години ", сподели той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР