Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното

...
Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното
Коментари Харесай

Росен Желязков пред Сахиба Гафарова: С Азербайджан имаме стратегическо партньорство

Възможностите за задълбочаване и разширение на парламентарния разговор сред Народното събрание и азербайджанския Милли Меджлис разискаха ръководителите на парламентите на България и Азербайджан Росен Желязков и проф. доктор Сахиба Гафарова.

Председателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. доктор Сахиба Гафарова е на публично посещаване в България по покана на ръководителя на Народното събрание.

Между България и Азербайджан съществуват отлични връзки, издигнати на равнище стратегическо партньорство, реализира се и натоварен политически разговор, акцентира по време на диалозите ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков изрази убеденост, че визитата на ръководителя Милли Меджлиса на Азербайджан ще даде забележителен принос за задълбочаване и на парламентарния продан.

Установеният през 2015 година стратегически разговор България-Азербайджан и отличните двустранни връзки са причина за разширение на сферите на съдействие сред нашите две страни, означи Росен Желязков. Той уточни, че взаимоотношението в региона на енергетиката заема главно място в двустранните връзки.

През предходната година беше пусната в комерсиална употреба междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), с което страната ни стартира да получава в цялостен размер контрактуваните количества азербайджански природен газ, посочи ръководителят на Народното събрание. През пролетта беше подписан и Меморандум за съдействие сред пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, добави Росен Желязков.

Отношенията сред Азербайджан и България са освен другарски, те са издигнати до равнище стратегическо партньорство през 2015 година, което отвори нова страница в двустранните връзки, означи ръководителят на азербайджанския Милли Меджлис проф. доктор Сахиба Гафарова. Благодарение на това България имаше опцията да стане транзитираща страна за азербайджански газ, което към този момент е реалност след откриването на интерконектора Гърция-България, добави тя.

Парламентите на Азербайджан и България могат да дадат своя принос за разширение и по-интензивно съдействие сред нашите две страни и в други сфери от съвместен интерес, акцентира ръководителят на Народното събрание на Азербайджан. Сред тях са стопанската система, търговията, образованието и културата, посочи проф. доктор Сахиба Гафарова и добави, че е време да бъде открит разговор сред другите парламентарни комисии в двете законодателни институции.

Официалното посещаване на ръководителя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. доктор Сахиба Гафарова стартира с гала пред Паметника на незнайния войник в София. След това ръководителите на парламентите на България и Азербайджан разговаряха в постройката на Народното събрание и проф. доктор Сахиба Гафарова се подписа в книгата за публични посетители. По-късно ръководителите на парламентите на България и Азербайджан участваха в пленарните диалози с народни представители от двете институции.

В програмата на формалното посещаване на ръководителя на Милли Меджлиса на Азербайджан у нас са планувани срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.

Проф. доктор Сахиба Гафарова и водената от нея делегация посети Центъра за азербайджански език и просвета към Центъра за източни езици и просвета на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР