Възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор

...
Възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор
Коментари Харесай

И френски компании се спрягат при избора на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

Възможностите за присъединяване на френски компании в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене " разискаха българският енергиен министър Теменужка Петкова и посланикът на Франция в България Ерик Льобедел.

Енергийният министър показа решението на държавното управление да търси опция за реализацията на плана за създаване на втора атомна централа в България взаимно със стратегически вложител . Проектът би трябвало да стане на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция. Чрез обособяване на активите и пасивите на плана в настрана сдружение.

 Цветанов: Не приехме позицията на Българска социалистическа партия за държавни гаранции при АЕЦ
Цветанов: Не приехме позицията на Българска социалистическа партия за държавни гаранции при АЕЦ " Белене "

Искаме разговор с Китай и с целия свят, разгласи водачът на ПГ ГЕРБ

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. Темата за плана АЕЦ " Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 7 юни 2018 година депутатите подвигнаха мораториума върху създаване на АЕЦ " Белене ".

" Това ще е отлична опция за продължение на взаимното съдействие сред България и Франция в региона на атомната енергетика ", акцентира Петкова.

По време на срещата двамата дискутираха и осъществяването на целта на българското държавно управление за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ .

" Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за създаване на газоразпределителен център на българска територия , който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по създаване на интерконектора Гърция-България - в ход са всички публични поръчки за неговото строителство ", осведоми министър Петкова френския дипломат.

Посланик Льобедел благодари за оказаната от Министерството на енергетиката поддръжка при провеждането на изследванията на надълбоко в Черно море от страна на френската компания Тотал.

 Петкова разисква промени в Закона за подземните благосъстояния с Total
Петкова разисква промени в Закона за подземните благосъстояния с Total

Предстои конкурс за изследване в блок „ Тервел “ в Черно море

Припомняме, ден по-рано имаше среща сред министър Петкова и управлението на компания Тотал, които изследват българската акватория на Черно море за съществуване на петрол и газ.

По време на срещата френският посланик посочи, че във Франция първото председателство на България на Съвета на Европейски Съюз се смята за неоспорим триумф.

В рамките на председателството сме се оправи ли с провокациите в региона на енергетиката , съобщи министър Петкова . " Затворихме досиетата за силата от възобновими източници, за енергийната успеваемост и за регламента за ръководство на Енергийния съюз. Те са основополагащи за законодателния пакет " Чиста сила за всички европейци ", както и за построяването на Енергийния съюз ", сподели министър Петкова.

" След едногодишни диспути постигнахме общ метод и по регламента за Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред енергийните регулатори ", добави министърът на енергетиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР