Възможностите за избори 2 в 1 изглеждат все по-реалистични, макар

...
Възможностите за избори 2 в 1 изглеждат все по-реалистични, макар
Коментари Харесай

Каква е вероятността и готовността за избори 2 в 1 през ноември?

Възможностите за избори 2 в 1 наподобяват все по-реалистични, въпреки топката за насрочването на парламентарния избор да е в ръцете на президента. Независимо от това в Държавната организация " Електронно ръководство " ще се проведат проби на машините, в които ще има интегрирани две бюлетини.

Над 11 200 са обезпечените досега устройства за вота, като се планува да се закупят още. Ако изборите са 2 в 1, това ще улесни организацията им, само че не и техническата страна на вота.

" При избори 2 в 1 единствено един път ще се наложи да се прави параметризация на софтуера за втория тур на президентските избори, а в случай че има избори в три поредни седмици, ще би трябвало два пъти да се модифицира софтуера и в последна сметка ще стане по-тежък проблем, в сравнение с избори 2 в 1 ", съобщи представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Ако се появят проблеми даже с едната листа в машината, специалисти предвиждат прекосяване на хартиена бюлетина, както планува Изборния кодекс.

" Предполагам, че гласоподавателите ще имат избрана компликация, тъй като към момента имаме дребен опит в гласуването с машини и сега ще би трябвало да гласуваме много по-сложно от преди ", счита специалистът Даниел Стефанов.

При избори 2 в 1 машините ще съдържат две листи – за народни представители и за президент и вицепрезидент. Въпросът, който ЦИК ще би трябвало да реши тогава, е с какъв брой смарт карти да се гласоподава.

" Смятам, че би трябвало да има една смарт карта, по простата причина, че боравенето с доста такива ще сътвори комплициране, също така по някакъв метод разкрива желанието на гласоподавателя, в случай че той примерно съобщи, че желае единствено едната смарт карта за президентски или втората за парламентарни или третата, която е и за двете – това е тип указване на вота ", добави зам.-председателят на публичния съвет към ЦИК.

Според Стефан Митков от „ Сиела Норма “ също е най-лесно е да се гласоподава с една смарт карта, която да отключва машината за избори за един гласоподавател. Според него съществуването на два комплекта карти би усложнило безпределно доста целия развой.

Изборни специалисти напомнят, че с машини, сходни на нашите, към този момент е юридически избор 4 в 1 в Белгия, а от ЦИК изчакват датата за парламентарните избори, с цел да разгласят социална поръчка за препрограмирането на устройствата.

Машинен избор може да има в секциите с над 279 гласоподаватели по лист, както е по закон, а развръзка по проблема следва в идващите дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР