Възможностите за бъдещи съвместни доставки на азербайджански природен газ от

...
Възможностите за бъдещи съвместни доставки на азербайджански природен газ от
Коментари Харесай

Министър Петкова ще председателства Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество


Възможностите за бъдещи взаимни доставки на азербайджански природен газ от Южния газов кулоар през територията на България до други страни от района се чака да бъдат разисквани по време на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо съдействие, която ще се състои на 6 – 8 ноември в София.

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията и състава на българската делегация за петото съвещание на Междуправителствената българо- азербайджанска комисия за икономическо съдействие. Срещата ще се организира в интервала от 6-ти до 8-ми ноември в гр. София под председателството на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на селското стопанство на Азербайджан Инам Керимов, заяви държавната осведомителна работа.

По време на комисията следва да бъдат дискутирани въпроси от главните области на двустранно съдействие: търговия, енергетика, туризъм, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии, известия и други. Очаква се по време на съвещанието да бъдат разисквани вероятностите за бъдещото задълбочаване на съдействието в региона на стопанската система, включително поощряване на търговията и вложенията. През 2017 година двустранният стокообмен сред България и Азербайджан е на стойност 17.2 млн. $ - нарастване с 38.4% по отношение на 2016 година За първите осем месеца на 2018 година взаимната търговия е в размер на 8.68 млн. $. Тези стойности не отразяват в цялостна степен капацитета на взаимна търговия сред двете страни. Очаква се комисията да разиска и набележи ограничения за задълбочаване на комерсиалните контакти сред България и Азербайджан.

Азербайджан е значим сътрудник на България в региона на енергетиката и основен фактор в напъните на българското държавно управление за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. В рамките на съвещанието страните ще отчетат задълбочаването на стратегическото партньорство сред тях в енергийната област и реализацията на взаимни начинания от газовите компании на двете страни. Ще бъде регистриран напредъкът по реализация на плановете от Южния газов кулоар, както и идното създаване на стратегическия интерконектор Гърция - България.

Високо оценена от Азербайджан е поддръжката на българската страна в лицето на Министерството на енергетиката за кандидатстване по линия на Механизма за свързване на Европа за осъществяването на съответни действия по газопровода TANAP. Така България действително поддържа реализацията на Южния газов кулоар.

Предстои двете страни да обсъдят опциите за бъдещи взаимни доставки на азербайджански природен газ от Южния газов кулоар през територията на България до други страни от района. В осъществяване на договореностите от срещата сред президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на България Бойко Борисов от 15-ти януари 2018 година в Баку, двете страни ще прегледат опциите за поощряване на вложенията на SOCAR в газоразпределението на българска територия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР