Възможностите и предизвикателствата пред членството на България в еврозоната обсъдиха

...
Възможностите и предизвикателствата пред членството на България в еврозоната обсъдиха
Коментари Харесай

За Радев целта на еврото е да живеем по-добре, Донев се ангажира да работи активно

Възможностите и провокациите пред участието на България в еврозоната разискаха на конгрес в Националния замък на културата в София, проведен от Министерството на финансите, представители на властта, на европейски институции и на българския неправителствен бранш. 

В конференцията " България по пътя към еврото " участваха президентът Румен Радев, служебният министър председател Гълъб Донев и министри от кабинета, шефът на Българската национална банка Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац и други Целта е да се рамкира какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега, както и какво следва. 

На откриването на форума служебният министър-председател Гълъб Донев се ангажира, че до момента в който е министър-председател, ще упорства " за еврото да се приказва разбираемо и ясно, с причините, които са учредени на рационални обстоятелства, а не разсънват ирационални страхове ".

Според премиера, с цел да се открият съидейници, би трябвало да се показва позицията разбираемо и налично. Донев добави, че с конференцията се открива огромният диалог в обществото, който ще търси доближаването на българските жители с концепцията за присъединение на България към еврозоната. 

Министър-председателят има вяра, че присъединението на България към най-развития стопански съюз в света и въвеждането като публична парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, по този начин и за идващите вероятни рецесии. Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде спомагателна непоклатимост както във финансово-икономическо, по този начин и в геополитическо отношение, добави Гълъб Донев.



България е член на Европейския съюз (ЕС) към този момент 16 години, а от 2020 година е част и от Механизма ERM II, напомни министър председателят. Той посочи, че през тези години страната ни съблюдава забележителна част от условията за конвергенция, а по някои индикатори даже е измежду водещите страни в Европейски Съюз. С помощта на европейските си сътрудници България се приспособява към изменящите се условия, тъй че сме съумели да запазим високото ниво на претовареност и историческо ниското ниското равнище на безработица. " Съхранихме постоянни своите обществени финанси и насочихме ограничения против инфлацията, подбудена от ненадейно високите цени на енергийните запаси в международен проект ", съобщи Донев. Той е уверен, че постигането на дълготрайна резистентност ще бъде улеснено, в случай че страната ни е член на еврозоната.

Важно е да се спомене, че в проучвания в страните, които към този момент са въвели еврото, демонстрират, че влизането в еврозоната не носи забележителен резултат върху инфлацията, а главните опасности произтичат само по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб Донев. Според него участието в еврозоната ще докара до по-пряка съпоставимост и бистрота на работните заплати. Напоследък се следи положителна наклонност към намаляване на дълготрайно безработните. Това може да се интерпретира като индикатор за добра подготвеност на нашия пазар на труда, счита служебният министър председател.

Въпреки че България няма да се причисли към еврозоната от 1 януари 2024 година, служебното държавно управление е прекомерно решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено движение, заключи Донев. 

 Снимка: БТА

За България участието в еврозоната и Шенген е стратегически значима цел. България би трябвало да укрепи контролните си механизми, тъй че да не се стига до далавера и растеж на цените, пък сподели президентът Румен Радев.  По думите му в исторически проект България постоянно е била значима и неделима част от Европа. Така е и през днешния ден, тъй като страната ни е значима и неделима част от общото европейско и икономическо пространство.

Стокообменът, взаимните производства, вложенията в България са в голямата си част със страни от Европейския съюз (ЕС) и то от еврозоната, посочи президентът Радев. Той даде за образец данните за стокообмена с Германия. За предходната година страната ни има растеж от над 22 %. Стокообменът към този момент надвиши 12 милиарда евро - с огромно позитивно салдо за България. " Ако ние продължаваме с тези темпове на повишаване на стокообмена, а това е наклонност в последните години, до 3 години този стокообмен ще надвиши 20 милиарда евро ", уточни Румен Радев.

Процесът по приемане на България в Еврозоната не би трябвало да води до намаление на виталния стандарт на българите, а в противен случай - той би трябвало да води до неговото повишение, посочи президентът, представен от Българска телеграфна агенция.  " България би трябвало да резервира своите макроикономически преимущества и да укрепи контролните си механизми, тъй че в преходния интервал да не се стига до далавера и растеж на цените, а да се запази виталния стандарт на българина ", акцентира президентът. Той прикани политическите партии, на които следва предизборна акция, занапред да мислят за нужните политики, с които тези цели да бъдат реализирани, с цел да има условия за конкурентоспособност и растеж на българската стопанска система. " Това за мен е огромната цел по пътя на България към Еврозоната, задачата е българите да живеят по-добре ", съобщи Румен Радев.

Държавният глава открои главните провокации за присъединението на страната ни към Еврозоната, измежду които са преодоляването на инфлацията и запазването на невисок бюджетен недостиг. " На идващия 49-и парламент и на идващото постоянно държавно управление няма да е елементарно, тъй като във време на рецесия ще би трябвало да се вземат доста виновни и сложни решения ", означи президентът, като обърна внимание и на нуждата от решителни промени в региона на върховенството на правото и на възстановяване на изискванията за правене на бизнес в България, което ще докара до по-ясни правила и повече вложения в страната ни.

Президентът уточни, че за България участието в Еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел, която би трябвало да бъде реализирана по този начин, че нашата стопанска система по най-хубавия метод да се впише в процесите на общия европейски пазар. По думите му въвеждането на единната европейска валута у нас не е единствено въпрос на политическо предпочитание, а на доста старания, бистрота и на първо място доверие.

" Доверието на българските жители изисква виновна работа на институциите ", съобщи президентът и напомни, че българите неведнъж са губели доверие в държавните институции, защото постоянно заплащат цената за неверни политически решения. Държавният глава изрази убеждението си, че участието на страната ни в Еврозоната ще докара до основни стопански изгоди за България и открои смисъла на това и българските жители, и европейските сътрудници на страната, да имат доверие в нейните дейности. " Това, което вършим за стабилизирането освен на България, само че и на района в енергийната сфера, се прави оценка високо от европейските водачи и институции ", подсети президентът. Той даде образец със завършването на междусистемната газова връзка с Гърция, удвоеният запазен потенциал на терминала за полутечен газ в Александруполис, подписаното съглашение с Турция за свободен достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа на турската компания " Боташ ", както и оферти от България план " Solidarity ring ", който сплотява газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия.

" Енергетиката е пиедестал на ефикасната стопанската система и в тази сфера служебното държавно управление реализира доста във връзка с главните фактори, които генерират инфлация ", уточни президентът, давайки образец със основаните условия цените на природния газ и на горивата у нас да понижават. По думите му по този начин служебният кабинет оставя добра основа на идващото постоянно държавно управление, защото енергийната система у нас резервира своята непоклатимост, продължава и забележителният експорт на електрическа енергия. Президентът означи също по този начин постигнатия от българското индустриално произвеждане рекорден растеж от над 41% за предходната година, като акцентира, че тази наклонност следва да бъде непокътната и от идващите постоянни държавни управления.

 Снимка: БТА

Генезисът на цялостното закъснение на процеса на присъединение към еврозоната е в политическата рамка и в политическата рецесия през последните две години. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференцията " България по пътя към еврото " (п).

" Българската стопанска система е напреднала доста в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещето си сполучливо действие в еврозоната ", пък сподели служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева. По думите ѝ процесът на номиналната и действителна конвергенция протича стабилно. (п).

Присъединяването към еврозоната значи доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се причисли към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия. Това сподели изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който е на посещаване у нас и взе участие във форума (п ) .

Българските жители би трябвало да бъдат осведомени правдиво за изгодите от приемането на общата европейска валута, сподели вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференцията " България по пътя към еврото ", проведена в София от Министерството на финансите (п).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР