Възможност за удължаване на полагания извънреден труд от 150 на

...
Възможност за удължаване на полагания извънреден труд от 150 на
Коментари Харесай

Полагане на двойно повече извънреден труд, одобриха депутатите

Възможност за удължение на полагания ексклузивен труд от 150 на 300 часа годишно, само че и по-бързото му погашение – на 4 вместо на 6 месеца, утвърдиха депутатите на първо четене в четвъртък. Те одобриха поправките в Кодекса на труда, които също по този начин ще разрешат на хората, постъпващи на първа работа, да могат да употребяват заплатен отпуск на четвъртия месец след назначението им, а не както е сега - след осмия. Хората, полагащи нощен труд, пък би трябвало да получават безвъзмездна топла храна на работното си място.

В хода на дебатите в пленарната зала депутатите на Българска социалистическа партия обявиха, че ще се въздържат от поддръжка за по този начин предлаганите промени и ги дефинираха като " промени на парче ", в които липсва цялостна тактика. Освен това, съгласно левицата, промените са в ущърб на работещите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Георги Гьоков от левицата акцентира, че честите промени в трудовото законодателство водят до безпорядък и непредвидимост. Промените, препоръчани от Министерски съвет, не срещат еднопосочна поддръжка от обществените сътрудници, означи Гьоков, съгласно който те са напълно в ущърб на служащите и чиновниците.

Тези промени са неприемливи, тъй като посредством сумарното пресмятане се основават предпоставки за удължение на работното време и изключителния труд, съобщи той. Представителят на Българска социалистическа партия имаше поради записаната опция при подписване на групов трудов контракт (КТД) изчисляването и изплащането на изключителния труд да може да става на една година.

Според сегашните правила работодателят може да отсрочи с шест месеца заплащането на изключителния труд на служителя си. Така компании " стопяват " тези часове като ги трансферират в идващите месеци, когато не са обезпечили задоволително работа на чиновниците си, само че са длъжни да им платят за часовете от работния месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР