Възможно най-добри отношения имаме с Руската федерация, както със САЩ

...
Възможно най-добри отношения имаме с Руската федерация, както със САЩ
Коментари Харесай

С Русия работим прагматично и точно, увери Борисов

Възможно най-хубави връзки имаме с Руската федерация, както със Съединени американски щати и Европа. Продължаваме да работим в полза на взаимната полза - прагматично и тъкмо.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев по отношение на националната политика на държавното управление за развиване на връзките с Руската федерация за сполучливо осъществяване на българските национални ползи.

Кутев напомни, че през 2015 година Румяна Бъчварова е говорила с нескрита горделивост, че министър председателят е спрял три енергийни плана. Няколко месеца по-късно Борисов декларирал същото. Междувременно това провокирало реакцията на Лавров, разясни Кутев. Той добави, през 2017 година е почнал развой на устойчиво стопляне на връзките с Русия. " Към днешна дата имаме да възродим два плана АЕЦ " Белене " и " Турски поток ", обясни Кутев.

В отговор на това Борисов съобщи, че не сме имали подписан контракт за " Белене " и не сме знаели каква ще е цената и по тази причина сме били срещу реализирането му. В момента са подадени към 12-13 предложения за " Белене ". На процедура в този момент хипотезата за " Белене " е друга, ние имаме 2 български реактора и към тях се причислява РОСАТОМ, акцентира Борисов.

По отношение на " Южен поток " министър председателят посочи, че на процедура големият напън и на Съединени американски щати, и на Европа, са го създали неосъществим. " Огромни усилилия положихме, с цел да може да се сглоби по този начин плана. Така или другояче планът започва. За над милиард евро ще текат процесите ", изясни Борисов.По думите е по-добре той да бъде именуван " Балкански поток ", защото в Европа думата " Балкан " се възприемала по-позитивно.

Единственият проблем, който имаме, е с лицензите на оръжейните фабрики, добави министър председателят.

При последвала имитация Антон Кутев съобщи, че българо-руските връзки не могат да приключат единствено с реализирането на " Балкански поток ". Той акцентира, че е значимо да се знае с какви неща ще продължим, защото било ясно, че имало напрежение. Депутатът от Българска социалистическа партия разкритикува държавното управление,и че не е направило нищо за свалянето на глобите по отношение на Руската федерация.

По въпроса за глобите Борисов съобщи, че доста страни се изричат за събаряне на глобите, само че всички на процедура гласоподават за тях. Може би един ден вие ще съумеете, обърна се Борисов към Българска социалистическа партия, само че ние да кажем, че паднат глобите, е наивно.

Дори и този поток ( " Балкански поток ", бел.ред.) нямаше да стане, в случай че не го бях избродирали, безапелационен бе министър председателят.

Докато глобите са в действие, доста от нашите благоприятни условия са лимитирани. Тук не става въпрос за евроатлантически ориентации, изясни още Борисов.

Прагматично и тъкмо продължаваме да работим в полза на взаимната полза, акцентира в умозаключение той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР