Възможно ли е товарите по света да бъдат превозвани не

...
Възможно ли е товарите по света да бъдат превозвани не
Коментари Харесай

Възможно ли е в бъдеще товарите да се пренасят с космически ракети?

Възможно ли е товарите по света да бъдат транспортирани не с камиони, влакове, кораби и самолети, а с галактически ракети? Оказва се, че това освен е допустимо, само че към този момент има и компании, които се занимават с съответни разработки в тази област, написа CNN.

В Съединените щати има няколко корпорации, които работят взаимно с военните в изследване на способи за реализиране на тази концепция. Сред тях са SpaceX на Илон Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Rocket Lab.

Две други започващи компании - основаната в Колорадо Sierra Space Corporation и подкрепяната от Ричард Брансън компания Virgin Orbit, също са подписали контракти са армията.

Това е описът на най-активните играчи бързо развиващия се в комерсиален галактически бранш. Изстрелването на спътници в орбита на все по-ниска цена към този момент стартира да трансформира доста промишлености, в това число телекомуникациите и достъпа до интернет.

Но идната огромна цел е още по-амбициозна. Вместо ракетите да оставят товара си в орбитата на Земята, новите разработки имат за цел да ги употребяват, с цел да доставят оръжия, товари и, може би, даже хора от едно място на земното кълбо на друго със скорости, които надалеч надвишават тази на останалите типове превоз.

Това е по този начин, тъй като ракетите имат съществено преимущество в скоростта пред самолетите. Във високата атмосфера има доста по-малко въздух и, надлежно, въздушно противодействие, което галактическите апарати би трябвало да преодолеят. Компромисът обаче е, че ракетите нормално са доста по-скъпи от самолетите.

„ Представете си, че пътувате от континенталната част на Съединените щати до всяка точка на тихоокеанския район и мерите директното си време в минути. Представете си по какъв начин Съединени американски щати дават помощ на съдружник, нуждаещ се от помощ при бедствия, или се борят с съперник, планиращ провокативни дейности против националните ползи на Съединени американски щати с ракетна скорост “, гласи известие на военното транспортно командване на Съединени американски щати.

Идеята е сходна на тази, употребена от най-големите армии в света от десетилетия - тази на междуконтиненталната балистична ракета. Но до момента в който тези ракети са проектирани да се удрят в повърхността с хиперзвукова скорост, когато доближат задачата си, концепцията на новите транспортни средства е потребният товар да може да се приземи леко.

Договорите попадат в стратегия, ръководена от Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили на НАЩ, наречена Ракетен товар. Тя е една от четирите авагардни стратегии на Министерството на военновъздушните сили, обвързани с ускорено развиване на галактическите летателни апарати.

Глобалната галактическа стопанска система нараства с най-бързия си годишен ритъм от 2014 година насам, достигайки рекордните 469 милиарда $. Това демонстрират данните от отчет на Space Foundation, оповестен по-рано тази година.

Общата продукция на международните държавни управления и корпорации в региона на галактическите ракети, спътниците и други обритални апарати се усилва с 9% на годишна база.

Съединените щати остават най-големия вложител с общ галактически бюджет от 60 милиарда $, който е съвсем четири пъти по-голям от този на идната страна в класацията - Китай.

Освен това Индия и голям брой европейски страни са нараснали разноските за галактически задачи и изследвания с 30% или повече през 2021 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР