Възможно ли е Иван Гешев да не се раздели веднага

...
Възможно ли е Иван Гешев да не се раздели веднага
Коментари Харесай

Ако ВСС отстрани Гешев: Президентът решава кога да го освободи от поста

Възможно ли е Иван Гешев да не се раздели незабавно с поста си, даже и Висшият правосъден съвет да гласоподава „ за “ преустановяване на мандата му?
Прочетете още
Експертите са единомислещи – в хипотезата, при която Висш съдебен съвет в профил Гешев, той може да продължи да извършва функционалностите си още дълго. Всичко зависи от това по кое време президентът ще подпише декрет за освобождението му, който може да бъде подписан незабавно или месец по-късно.

Причината е, че президентът има право на по този начин нареченото „ отлагателно несъгласие “. А съгласно експертите не липсват предпоставки Радев да се възползва от него, като те значително са свързани с Конституционния съд.

Процедурата по отстраняването на основния прокурор е идентична с тази при неговото назначение. Според доцент Наталия Киселова това значи, че в случай че Висшият правосъден съвет приключи предварително мандата на Гешев следват ясно написани стъпки.

„ Висшият правосъден съвет би трябвало да направи предложение до президента, който със собствен декрет да освободи, в тази ситуация предварително, г-н Гешев “, разяснява доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Румен Радев обаче няма период, в който да издаде декрет за освобождението на обвинител номер едно.

„ Разбира се, допустимо е и президентът да върне предлагането за премахване за наново прегласуване, самобитно отлагателно несъгласие. Ако болшинството от Висшия правосъден съвет още веднъж предложи, тогава към този момент президентът ще бъде задължен да издаде декрет “, показва още тя.

Тоест даже Висшият правосъден съвет да гласоподава „ за “ преустановяване мандата на основния прокурор процедурата по отстраняването му може да се проточи с месеци. Според юристи има значение и с тъкмо какъв брой гласа хипотетично Гешев би бил отхвърлен.

„ По остарелия закон, който към този момент е анулиран, изискуеми бяха 17 гласа, по новия са 13. Приемайки, че решението се вземе с 13 гласа най-малко, само че с по-малко от 17, това може да изправи пред заплаха стабилността на решението, тъй като законът точно в тази част е нападнат от основния прокурор пред Конституционния съд “, Емил Георгиев „ Правосъдие за всеки ”.

Според юрист Георгиев, ако Конституционният съд допусне оспорването на Гешев, президентът може да забави подписването на указа за освобождението му, до момента в който производството не завърши.

„ Това е догадка. И тя зависи ненапълно от това господин президента дали ще се отнесе… аз го назовавам „ спортсменски ” към този случай и ще даде опция Конституционния съд да вземе своето решение като не подписва указа или незабавно ще подпише този декрет “, съобщи юристът Людмил Рангелов.

Ако въпреки всичко указът бъде подписан и мандатът на Гешев преустановен, един от неговите заместници ще би трябвало да извършва отговорностите му. Докато не бъде определен нов основен прокурор.

Доц. Наталия Киселова добави, че изборът на нов основен прокурор би трябвало да се открие в границите на пленума на Висш съдебен съвет, като преди гласоподаване да бъдат показани и изслушани претендентите.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР