Възможно ли е хора в инвалидни колички да бъдат издигнати

...
Възможно ли е хора в инвалидни колички да бъдат издигнати
Коментари Харесай

Кои са супергероите доброволци на годината

Възможно ли е хора в инвалидни колички да бъдат издигнати на 40 метра височина, с цел да прегледат по-добре водопад? Четенето да се трансформира в онлайн игра, в която децата да печелят точки, да минават разнообразни равнища и по този начин да си приказват за книги? Група второкласници да четат приказки по телефона на непознати самотни хора? Над 120 студенти да открият, че общуването с заболели от деменция хора освен не е ужасно, само че може да бъде прелестно и един път седмично да посещават човек с деменция?

Отговорът на тези въпроси е: " Да! " А това са единствено част от историите, появили се на годишните награди ГЕРОИТЕ на най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes. В тяхното трето издание бяха отличени доброволци, организации, екипи и компании за неуморната им работа в гражданския бранш и приноса им към обществото. Като средство, посредством което подвизите на запалянковците доближават до публиката, не беше пропусната и публицистиката. Тази година журито е имало нелеката задача да реши при кого отиват 13-те награди от общо 132 номинации.

Съоснователят и изпълнителен шеф на TimeHeroes Павел Кунчев сподели, че през последните две години България към този момент не е на последно място по хора, които в миналото са били доброволци в Европейския съюз. Днес повече от 55 хиляди души употребяват платформата и намират дела, в които да вложат силата си. Той акцентира и някои отрицателни трендове в страната. " Гражданските организации, които се грижат за свободата и демокрацията са от ден на ден под напън, нападани са. Но организациите, които ще забележим довечера, са образец за това, че би трябвало да се борим за солидарността и демокрацията всеки ден. Да пазиме това, в което имаме вяра ", сподели той.

 Ивана Кънчева
© Анелия Николова

Ивана Кънчева

Първата премия бе за безрезервност и отиде при Ивана Кънчева за работата й в гражданското придвижване " Алцхаймер България ". Чрез редица образования тя е стимулирала 120 доброволци да ползват нов способ за грижа и изцяло отношение към болните от деменция хора. Така тя също съумява да покаже и че контактът с възрастните хора с деменция не е нещо ужасно, а е изцяло естествен. Тъй като Кънчева е учила логика на психиката в Шотландия, при приемането на оценката тя не пропусна да означи, че знанията и уменията на приключилите в чужбина могат да бъдат вложени в доста смислени дела. Яна Бюрер Тавание, която връчи премията, вметна измежду позитивното си изявление, че " живеем в тъмни времена за Неправителствени организации бранша. "

Призът за целенасоченост получи Павел Сидеров. Запленен от местността Алабак в Родопите, той мечтае да се пребори с неприятната инфраструктура за туристи. За три години благодарение на група другари, а по-късно и с по-мащабни доброволчески акции, той съумява да възвърне 150 километра туристически пътеки. Повече информация за тях може да бъде открита на особено основана платформа, която служи като справочник.

 Представителите на доброволческия клуб
© Анелия Николова

Представителите на доброволческия клуб " Съединени " към ОУ " Иван Селимински " в Сливен

Двукласниците от доброволческия клуб " Съединени " към ОУ " Иван Селимински " в Сливен взеха оценката за млади доброволци. Само за миналата образователна година децата са осъществили цели 21 доброволчески акции и няма и седмица, в която да не са направили положително дело. Двукласниците са чели приказки на непознати самотни хора, облагородили са двора на учебното заведение си, организирали са основаването на Къщичка за книги. Попитани какво още биха желали да свършат, двете ученички, които пристигнаха на церемонията, не се поколебаха и за момент. " Да почистим плажа, тъй като е той е замърсен всяка година ".

Наградата за ентусиазъм сграбчи Димитър Балджиев, който от пет години е персоналният супергерой на група деца от най-изолираните общности, живеещи в Божурище. Без да се тормози, че няма безусловно никакъв опит като обществен служащ, той се впуска в тази задача. А по пътя постоянно намира време да поправи счупени шкафчета, да научи някого да си връзва обуквите или да провежда излет в планината.

 Димитър Балджиев
© Анелия Николова

Димитър Балджиев

Рада и Неда Пандеви всяка събота стават в 7.00 сутринта и пътуват от Стамболийски до Пловдив, с цел да в 9.30 са в Дома за остарели хора " Св. Василий Велики ". Там изкарват два радостни часа с бабите от вкъщи, преди да продължат към " Музейко ", където също доброволстват. С това те заслужиха оценката за разпоредителност.

 Рада и Неда Пандев
© Анелия Николова

Рада и Неда Пандев

Приз за самоуверен метод получи фондация " Ела и ти " дружно с " Пещерно избавяне " и " Планинско избавяне - Пазарджик ". Те са се заели с реализирането на фантазии, които на пръв взор наподобяват невъзможни и водят по пещери хора в инвалидни колички и с други увреждания. Най-впечатляващото им достижение става факт на 21 април тази година, когато 11 смелчаци политат по " тролей " над Фотинските водопади. Височината е цели 40 метра. " Всяка самодейност да създадем нещо не би била допустима, в случай че нямахме поддръжката на други хора ", акцентираха наградените.

 Представителите на фондация
© Анелия Николова

Представителите на фондация " Ела и ти ", " Пещерно избавяне " и " Планинско избавяне - Пазарджик ".

Построяването на кълбовиден купол в Шумен с височина 9 метра в диаметър, под който има сцена, улична библиотека и пиано донесе на Общинския юношески съвет в Шумен оценката за вдъхновяваща процедура .

Фондация " Дивите животни ", която се грижи за потърпевшите диви животни, багодарение на верига от доброволци, взе премията за ефикасна интервенция. " Работата с дивите животни е сложна, миришеща, тъй че желаеме да благодарим на всички, които застават зад нас, когато би трябвало да се преборим с някоя институция, с цел да помогнем ", сподели представителят на фондацията.

 Представител на
© Анелия Николова

Представител на " Дивите животни "

Призът за автентичен метод отиде при фондация " Гутенберт 3.0 ". Основният план на фондацията е платформата " Книговище ", която трансформира четенето в игра и стимулира младежите да разискват книги. Всеки самичък може да напише въпроси за играта, без значение от възрастта си и от географското си местонахождение. Само за 6 месеца концепцията са подкрепили над 150 доброволци.

 Манол Пейков връчва премията за автентичен метод на Яна Генова от фондация
© Анелия Николова

Манол Пейков връчва премията за автентичен метод на Яна Генова от фондация " Гутенберг 3.0 ".

Наградата за юношески политики взе българският екип на Международната премия на херцога на Единбург, която предизвиква доброволчеството. За да заслужиш златото в тяхната стратегия за личностно развиване, би трябвало да посветиш най-малко една година като деен доброволец в дела, в които се припознаваш. Компанията VMware беше отличена за цялостна доброволческа процедура . Нейните чиновници могат да употребяват по 40 часа годишно, с цел да вземат участие в доброволчески дела. На пръв взор това може да наподобява малко, само че в компанията работят съвсем 1000 души.

 Представители на
© Анелия Николова

Представители на " БГАсист ".

Наградата за приобщаваш метод сграбчи общественото дружество за хора със зрителни увреждания " БГАсист ". Неговата работа е основаването на софтуерни и хардуерни артикули, които да улеснят всекидневието на незрящите хора. Но също така чиновниците подаряват по 20 % от работното си време, с цел да оказват помощ безплатно на хора, които нямат опция да си разрешат техните услутги и артикули. Усилията на компанията е подобрила ситуацията на над 200 души.

Журналистката Оля Стоянова от стратегия " Хоризонт " на БНР получи оценката за медийно отразяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР