Възможно ли е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да управляват заедно, без

...
Възможно ли е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да управляват заедно, без
Коментари Харесай

Управление без коалиция - възможно ли е?

Възможно ли е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да ръководят дружно, без да има коалиция сред тях? Не. Да. До момента, в който не се сформира държавно управление, и двата отговора са по едно и също време правилни. Ситуацията припомня парадокса с котката на Шрьодингер. Търсенето на допустима формула за връзка сред двете най-големи политически сили, която да не е коалиция, стартира още преди изборите.

Борисов желае държавно управление и ще приказва с всички

Формулата все по този начин се търси, а възможностите да се откри са слаби макар видимо общите и за двете обединения цели като Шенген, еврозоната, правосъдната промяна, военната поддръжка за Украйна. " Коалиция значи високо равнище на доверие, високо равнище на съгласие, не виждам да ги има. От тази позиция ще търсим формула, която да е основана на общи цели, които са ясни и това би трябвало да е задоволително съображение, в случай че в действителност желаеме да има държавно управление ", съобщи преди дни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. По bTV през вчерашния ден и някогашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев разяснява, че ГЕРБ и ПП-ДБ са изкопали толкоз рововe между тях, че мъчно може да се приказва за коалиция, " само че може да се приказва за съдействие при ясни цели и носене на отговорност ".

За водача на ГЕРБ обаче държавното управление е първа стъпка, политиките идват по-късно. И откакто ПП-ДБ обществено оповестиха, че няма да вземат участие в кабинет с мандат на ГЕРБ или присъединяване на ГЕРБ - с цел да не бъдат обвинени в прошка и реабилитация на Бойко Борисов, той има опрощение да търси единодушие за кабинет с другите политически сили в Народното събрание. Ще беседва с всички, в това число с " Възраждане ", въпреки и да не счита да прави държавно управление с тях. Не пречи обаче да се съюзяват в " плаващи болшинства " по обособени законопроекти, както се случваше в 48-ия парламент. Водачът на ГЕРБ дори поздрави " Възраждане " за " доста положителния резултат, който продължава да повишава ".

Партньорство с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ?

Движение за права и свободи демонстрираха диалогичност - подготвени да работят с всички. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също е в очакване, въпреки че в позицията на социалистите за помощ за Украйна няма капка евроатлантизъм, а с решение на собствен конгрес ГЕРБ забрани коалиция с Българска социалистическа партия. За никого не е загадка обаче, че за Нинова включване в държавно управление е избавителен пояс, а нейната публична позиция е, че ще се допита до структурите за бъдещи дейности. " ИТН " (ИТН), чийто водач Слави Трифонов заяви, че ще постановат надзор в 49-ия парламент, надали ще отхвърлят покана за поддръжка. Макар да изглеждаше в будна кома, партията на Трифонов извърши невиждано завръщане в Народното събрание, заемайки опразненото от " Български напредък " последно място.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ разполагат с общо 116 депутата, което не е болшинство от 121, само че е прекомерно близо. С включване на Българска социалистическа партия обсегът му се уголемява до 144. Преди време Борисов беше обяснил, че възбраната на конгреса не би трябвало да е " спирачка за някакво техническо експертно държавно управление ". Ако предложи държавно управление вид " Габровски ", както направи в предишния парламент, това му отваря опция да търси по-широка поддръжка и да включи фигури, свързани с партиите, които му я дават, без да похабява политици от ГЕРБ за кабинет с евентуално къс небосвод.

Плашилото " Възраждане "

Ако няма постоянно държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, " Възраждане " ще станe втора политическа мощ на идващите избори през юли, предвидиха анализатори. " Ако се коалираме с ГЕРБ, на идващите избори " Възраждане " щe е първа политическа мощ ", съобщи по Нова телевизия през вчерашния ден съпредседателят на Политическа партия Асен Василев с аргумента, че протестният избор от 2020 година ще се изсипе при тях. Така възходът на проруската и антиевропейска партия, изкачила се до трето място на изборите на 2 април, ненадейно стана чучело за евроатлантическите сили. Подобен мотив липсваше при провалените мандати в 48-ия парламент.

Но 49-ото Народно заседание ще би трябвало да реши какво да прави с подписката, която " Възраждане " внесе - събраните за три месеца 590 хиляди подписа за иницииране на референдум за опазване на лв. до 2043 година (на процедура против еврото). Техният брой надвишава изискваните по закон 400 хиляди, което прави провеждането му наложително, в случай че Конституционният съд не каже друго. Лидерът Костадин Костадинов е уверен, че всенародното допитване ще бъде планувано за локалните избори в края на октомври, което автоматизирано би осигурило сериозен приток на гласове към партията му. Преди това обаче ще стане ясно по какъв начин партиите в бъдещия парламент, изключително тези, които претендират да са бранители на европейското бъдеще на България и поддържат влизането в еврозоната, ще се отнесат към подписката на " Възраждане ".

Ще се трансформира ли европейският път в обща посока?

Приоритетите, за които приказват и Борисов, и Христо Иванов, и водачите на Политическа партия биха могли да станат пътна карта за ръководство. Така, в случай че не бъдат на 100 % припознати от крепителите на държавното управление, ще дадат опция на ПП-ДБ да проявят отговорност, съдействайки за реализацията им.

Първият тест е бюджетът за 2023 година, който ще усили или понижи възможностите за еврозоната поради недостига, който парламентарното болшинство ще заложи. В предходния парламент ГЕРБ и " Демократична България " сплотиха старания против увеличение на разноските, в този Демократична България и " Продължаваме промяната " ще имат обща парламентарна група. Следващият са изискваните поради Плана за възобновяване и резистентност, Шенген и еврозоната законопроекти, измежду които и такива, свързани със правосъдната промяна. Скоро ръководещите, все едно кои, ще би трябвало да се заемат и с обезпечаване на количества газ за запълване на хранилището в Чирен за идната зима.

През цялото това време политическите сили ще се готвят и за локалните избори. В първото си изказване след 2 април Борисов с обидна самонадеяност даже предложи бонус в името на постоянно държавно управление - ПП-ДБ да кажат в кои градове ГЕРБ да не издига претенденти за локалните избори.

Формула няма, само че европейският път може да е обща посока.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР