Възможно ли е да живееш в сърцето на парк Отдих

...
Възможно ли е да живееш в сърцето на парк Отдих
Коментари Харесай

Заради подстанция “Прослав“! Няма отдих за хората в парк “Отдих и култура“

Възможно ли е да живееш в сърцето на парк " Отдих и просвета ", само че отдихът в домът ти да е минисия невъзможна? Оказва се, че пловдивчани, избрали да живеят на едно от най- красивите / и скъпи/ места в Пловдив, са подложени на 24- часов шумов гнет. 
Прочетете още
Източникът на невъобразимия звук е преобразувателната подстанция " Прослав ". Тя е открита преди 12 години, като първоначално е работела с дребна част от потенциала си и шумът е бил слаб. Впоследствие обаче трансформаторите са сменени с по-мощни, с цел да могат да обслужват повишеното ползване на ток в региона. Това обаче е довело до неведнъж повишаване на шумовото замърсяване, а съгласно живеещите в съседство, евентуално е на електромагнитно излъчване.

В края на януари 2023г. са инсталирани нови трансформатори, което в допълнение е нараснало шума и ЕМП и хората, чиито домове са покрай подстанцията са безапелационни, че естественият живот там към този момент е неосъществим. 



През последните няколко години в РЗИ и в EVN има входирани няколко тъжби, поради извънредно високите равнища на звук. " За страдание резултат няма. Идваха няколко инспекции, вършиха замервания на равнищата на шума. Първите демонстрираха, че всички правила са превишени. След това се направиха нови, съгласно които се оказа, че няма нарушаване. Правиха замервания в дома на баба ми, като я накараха да затвори компактно прозорците, а също така няколко пъти сприраха и пускаха подстанцията " споделя Валентин Станев. Пловдивчанинът се връща в родния си град, откакто 30 години е живял и работил в Израел и дефинира протичащото се като геноцид. " Вечер не може да се спи поради мощния звук, хората тук непрестанно са с главоболие, просто става невероятно за живот " разяснява той. 

Според хора от региони подстанцията създава така наречен " проникващ " звук, който е съпроводен със характерни трептения и е извънредно нездравословен. 

Миналата седмица са готови нови тъжби до институциите, в които живеещите в региона упорстват за незабавни ограничения. 

" След първите ни тъжби през 2022г. шумът и вибрациите бяха понижени, само че но от близо 2 месеца ситуацията е нетърпимо. Шумът и вибрациите са 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Те вършат неосъществим престоят на открито, водят до мощно главоболие, пречат на естествения сън и почивката на всички " разяснява Миладора Тулева. В следващата тъжба жителите упорстват източникът на шума над нормата неотложно да бъде спрян. Да бъдат построени шумоизолиращи уреди. Поредното премерване да бъде осъществено от разнообразни точки на комплеса, без да са манипурират оборудванията. Мисля, че тази подстанция към този момент нарушава всички европейски правила ", упорства Тулева. 

Тя дава образец с подстанция " Евмолпия " на ул. Богомил, която е отворена през 2022г. и цялата е обградена със специфични панели. 



" Всички централи в градска среда в Европа към този момент се вършат затворени, а старите се преобразуват и затварят с панели, с цел да се отстрани шумовото и електромагнитно замърсяване. Настояваме да се подхващат съответните ограничения за тази централа. Като образец ще дам подстанция Евмолпия на ул. Богомил, която е отворена през 2022г. Имаме подписка на повече от 100 жители, живущи в региона и евентуално ще бъде предявен подобаващ иск за вреди, нанесени на жителите. Смятаме, че има задоволително нормативни лостове за реализиране на нашите цели. Смятаме, че страната, като притежател на тази подстанция, би трябвало да се самосезира и надлежно да предприеме ограничения, тъй че тази подстанция да бъде безвредна за жителите. Според капиталовата стратегия на електроразпределителното сдружение е заложено в допълнение мощности към тази централа, което значи, че шума ще продължава да се подвига " настояват от иницитивния комитет, който ще се бори за обезопасяване на станцията. 

Копия от сигнала са изпратени до пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Прокуратурата.

TrafficNews изпрати питане по проблема до РЗИ - Пловдив и  Електроенергийния системeн оператор (ЕСО), чиято благосъстоятелност е подстанцията. 

Очаквайте продължение!



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР