„Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу

...
„Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу
Коментари Харесай

Бившият шеф на „Булгаргаз“: Има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар

„ Възможно е, евентуално е цялата атака, която беше подхваната против „ Булгаргаз “, без сортиране на средства, да е точно за това „ Булгаргаз “ малко по малко да бъде изтласкан от пазара ". Това съобщи пред БНР някогашният изпълнителен шеф на сдружението Николай Павлов.

„ Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, с цел да може „ Булгаргаз “ да бъде единствено публичен снабдител и всички количества най-евтин газ да отиват на контролирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни сдружения. А скъпият газ вероятно да бъде продаван на бизнеса. По този метод ще се даде опция на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на „ Булгаргаз “, да влязат стремително на пазара и да завладеят пазара. И в действителност промишлеността ще заплаща цените, които сега са годни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на „ Булгаргаз “. Ето това е цялата работа, “ счита той.

„ Има подозрения, че ще се намърдат и други търговци, които от дълго време имат вкус към българския пазар “, уточни Павлов, визирайки приключването на „ краткотрайното съглашение за промяна на точка на доставка, краткотрайната договореност за доставка на избрани количества на гръцката мрежа, в същото време изтича и съветският контракт “.

Относно приключването на контракта с „ Газпром “ някогашният шеф на сдружението разяснява още, че страната би трябвало да дефинира каква ще бъде енергийната политика във връзка с газовите доставки.

Преговорите с „ Газпром “ би трябвало да приключат най-късно до края на май, посочи той. „ Това са извънредно тежки договаряния, доста са консервативни в договарянията. Същото се отнася и за азерите. “

„ Булгаргаз “ не е вземал неверни решения, безапелационен е Николай Павлов. Според него сдружението не е отказвало никакви доставки за сметка на съветски газ и това би трябвало да е ясно на цялото българско общество.

Информацията по преговорния развой е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, добави той.

Относно IGB връзката сред България и Гърция Николай Павлов акцентира, че се спуска димна завеса, прикрива се неуспеха и „ цялата мръсотия се хвърля върху „ Булгаргаз “.

В продължение на месеци на обществото се внушават неистини по отношение на „ Булгаргаз “, безапелационен е досегашният изпълнителен шеф. По думите му с внушения и операции министри се надяват да накарат хората да повярват в тези неистини.

Поредната неистина съгласно него е, че новият съвет на шефовете е пуснал заявката за новата цена за понижение на цената с 18%. В България като подвластна от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, сподели Павлов.

„ Новото управление е разгласило известие, че е намерило компанията без наличие. Какво значи това? Това изрично не дава отговор на истината. „ Булгаргаз “ не е фабрика за инсекти. В „ Булгаргаз “ остават на работа 44 специалиста, които са квалифицирани и са в курса на нещата “, разяснява Николай Павлов след обвиняванията от страна на ръководещите, че дружно с него от сдружението се отдръпват други специалисти и го оголват.

„ Булгаргаз “ е в чудесно финансово положение, оставяме компанията с положителни контракти, повтори още веднъж Николай Павлов.

Мораториумът навреди на топлофикационните сдружения, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от „ Булгаргаз “. Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма безусловно никакви обезщетения, разясни Павлов.

„ Булгаргаз “ няма нито един лев просрочено обвързване. Всичко е изплатено до последната стотинка “, увери някогашният шеф на сдружението.

„ Цялата документи, цялата информация се намира в деловодната система, каквато ние я изградихме “, съобщи още Николай Павлов. По думите му през 2015 година деловодството е било „ на тетрадка “.

Павлов дефинира като доста позитивна вест това, че „ към този момент има проглеждане в министерството по какъв начин се ценообразува, по какъв начин се вършат поръчки, какво влиза в микса “.

Николай Павлов показа, че няма визия за какво е свикан за разпит в прокуратурата на следващия ден.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР