Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до

...
Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до
Коментари Харесай

От тази есен - един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

„ Възможно е учебните заведения да разработят такава иновация, в която до 20% от наложителните и избираемите предмети да се учат в електронна среда от разстояние “. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, представена от БГНЕС.
Заместник-министър Михайлова вземат участие в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, с цел да запознае народните представители с информацията за идната наесен нова образователна година. Тя акцентира, че поради епидемията от ковид учебните заведения сами ще дефинират какъв брой от дисциплините да се учат отдалечено. „ Могат да бъдат и 5% “, даде за образец Михайлова.
Според нея мотив за мярката са станали положителните практики, които българските учебни заведения са показали по време на епидемията и изключителното състояние.
„ По отношение на самото образование имаме една сполучливо приключена образователна година, което е най-големият плюс на образованието от разстояние. Оттам насетне огромна част от по-големите възпитаници бяха извънредно стимулирани да развиват качества като независимо учене, умения за организация и други “, изясни заместник-министър, която напомни, че мярката е предложение само за учебните заведения, които са в прогимназиален и гимназиален стадий.
Таня Михайлова разяснява и предлагането за въвеждане на друга дълготрайност на междучасията . „ Където е допустимо, там ще се вкарат. В момента тече среща в министерството с представители на Министерството на здравеопазването, на наставнически организации, на шефове, с цел да може да има по-ясно написан протокол. Там, където е допустимо – да, по този начин ще се направи. Където не е, ще се търсят други способи “, изясни тя и добави, че най-важно е да няма разбъркване на учениците от началния стадий с тези от по-горните класове.
„ Нека да си кажем – да чакаме физическа отдалеченост да съблюдават учениците в начален стадий и в детски градини, това не е допустимо! Важното е самите те да знаят да се пазят и да се дезинфекцира. Учениците и децата са групата, която минимум е застрашена, само че ние мислим за родителите, бабите им, дядовците им, както и за колегите-учители “, добави още заместник-министърът.
Като част от противоепидемичните ограничения се разисква и опцията за сепаратизацията на учениците – един клас в една класна стая , в случай че това е допустимо, както и наложителна и честа стерилизация.
Същевременно просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че е взето решение новата образователна година да започва присъствено, съобщи „ Фокус “. Според него това решение е единственото разумно в тази обстановка. „ Факт е, че образованието в електронна среда не може напълно да замести присъственото. В същото време ние би трябвало да работим и създаваме правила за действие на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи във връзка с организацията и съответни във връзка с по този начин наречените здравни протоколи ", безапелационен е просветният министър.
По думите му във връзка с организацията учебните заведения ще би трябвало да имат проект за организация на работа, с цел да превключат при нужда за образование в електронна среда за къс интервал. „ Било то 3,5 или 7 образователни дни. Надяваме се и здравната система да има този потенциал бързо да направи разбор на обстановката и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт “, сподели още Вълчев. „ Обединихме се, че би трябвало да търсим организационните разновидности и здравните протоколи, които да създадат по този начин, че минимум дни да се наложи да се образоват в неприсъствено учениците в начален стадий. Първи клас е още по-голям от 2, 3 и 4 и по тази причина ще предоставим няколко разновидността. Предвид спецификата на просветителните институции считаме, че те не могат да бъдат наложителни. Те ще бъдат целесъобразни “, сподели още министърът.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 22 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР