Възможно е Русия да е на път да закупи милиони

...
Възможно е Русия да е на път да закупи милиони
Коментари Харесай

Какви оръжия може да изпрати Северна Корея на Русия?

Възможно е Русия да е на път да закупи милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, която ѝ е остарял съдружник още от времето на Студената война, съобщи Белият дом, а непрекъснатият представител на Москва в Организация на обединените нации незабавно отхвърли информацията, като я назова " фалшив ".

Северна Корея от дълго време изнася оръжия, доста от които са основани на руски или съветски разработки, и би могла да даде на Москва огромен подбор от стандартни леки оръжия, споделят специалисти. 

Следват известните обстоятелства към севернокорейската оръжейна промишленост, запасите ѝ от стандартни муниции и оръжейния ѝ експорт.

Какви оръжия би могла да даде Северна Корея?

Пхенян разполага с огромни ресурси от артилерийски снаряди и ракети от руската ера, датиращи от 50-те години, сподели Хю Грифитс, някогашен координатор на група специалисти от Организация на обединените нации, която следи спазването на глобите против Северна Корея и в този момент работи като самостоятелен съветник в тази сфера.

" Северна Корея разполага с големи ресурси от относително примитивни артилерийски и ракетни системи, някои от които са сходни по вид и диаметър с употребяваните от руснаците при обстрели против украински градове и други обитаеми места ", изясни той.

Сред оръжията, които Пхенян най-вероятно може да даде на Москва, са 107-милиметровите ракети " Катюша ", 122-милиметрови ракетни установки, 155-милиметрова или 122-милиметрова артилерия или други муниции за леки оръжия като картечници или автоматизирани пушки, сподели Брус Бехтол от щатския университет " Анджело " в Тексас.

" Всички оръжия, които Северна Корея създава, в действителност са копия на остарели руски системи ", добави той.

Бехтол уточни, че не вижда причина Русия да не може да си създава сама сходни оръжия, даже и в изискванията на наказания.

Ако на Москва ѝ се постанова да подминава всичките си други източници по веригите за доставки, с цел да стигне чак до Северна Корея, тогава или ситуацията на армията ѝ е доста по-лошо, в сравнение с някой си е мислил, или се приготвя за огромна атака, изискваща в допълнение доставяне, сподели той. 

Реализираните до момента продажби на въоръжение 

Евентуалната договорка, оповестена във вторник от американските управляващи, може да бъде огромна за Пхенян, само че няма да е невиждана, посочи Бехтол.

" По време на сирийската революция те продадоха извънредно огромни количества муниции както на Сирия, по този начин и на Иран и на " Хизбула ", уточни той. 

През последните години група специалисти упрекна Северна Корея, че заобикаля глобите и доставя въоръжение на Сирия и Мианма, което включва химически оръжия, съставни елементи за балистични ракети, както и стандартни оръжия като реактивни системи за залпов огън и ракети земя-въздух. 

" Отново и още веднъж могат да се следят обезверените опити на Северна Корея да усили приходите си в задгранична валута или да се достави със артикули, върху които има наложено ембарго, като нефт ", изясни Грифитс.

Как могат да се осъществят оръжейните доставки?

Една договорка с Русия би могла да докара до доста по-големи оръжейни доставки от досегашните, само че ще бъде по-лесна от логистична позиция, считат специалистите.

Подобно съглашение обаче би било в нарушаване на глобите и пратките биха могли да бъдат конфискувани при преноса им по вода. Поради това Северна Корея най-вероятно ще изпраща всички оръжия за Русия, употребявайки железопътната мрежа, която пресича общата им граница, сподели Бехтол.

Грифитс означи, че по този начин Пхенян би бил изложен на доста по-малък риск при незаконното внасяне на боеприпаси в Русия, в сравнение с да вземем за пример при изпращането на военно съоръжение и муниции в Мианма и Сирия по море или въздух.

" Севернокорейците няма да се поколебаят да се лишат от част от запасите си поради подобен значим и необикновен клиент ", заключи той.       
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР