Възможно е да са ви казвали, че AM означава „след полунощ” и

Възможно е да са ви казвали, че AM означава „след полунощ” и ...

Какво всъщност означават съкращенията AM и PM?.Възможно е да са ви казвали, че AM означава „след полунощ” и идва от английското „after midnight”, а PM означава „след обяд“. Това не е напълно вярно, обяснява влогърът Ник от All Our Questions, пише Obekti.bg.
В САЩ и Канада общоприетият стандарт е дванадесетчасовият, затова и там най-масово се използват съкращенията AM и PM. Тъй като живеем в глобален свят, те отдавна са добили популярност на повечето места.
Всъщност AM e съкращение от латинското ante meridiem – „преди пладне“, а PM – от post meridiem – „след пладне“.
И въпреки че днес не се използва, 12:00 обедно време също си има съкращение – M. То обозначава латинската дума „meridies” – пладне, средата на деня, обед.
Но представете си, ако напишете на някого „Хайде да се видим в 12 М“. Много вероятно е - особено, ако приятелят ви е англоговорящ - да се почуди защо искате да се виждате в полунощ. M интуитивно се възприема като съкращение от „midnight”.
Говорейки за 12 часа, нека разгледаме случая с 12:00 PM и 12:00 AM. Например, сега е 11:59 AM. Преди пладне. Но, ако замразим часовника в 12:00 – дали това ще е преди или след средата на деня? Нито едно от двете. 12:01 обедно време вече е PM, защото вододелният час току-що е минал.
Можете да смените времето на телефона или компютъра си в 12-часов формат и да видите сами.

Източник: blitz.bg