Възможно е да плащаме по-скъпо парно и топла вода заради

...
Възможно е да плащаме по-скъпо парно и топла вода заради
Коментари Харесай

Топлофикациите обсъждат да поискат по-скъпо парно с още 60% от януари

Възможно е да плащаме по-скъпо парно и топла вода поради рекордното нарастване на природния газ. „ Булгаргаз “ изиска още 6% нарастване през септември, а съгласно Асоциацията на топлофикационните сдружения 60% би трябвало да е повишаването при отоплението, оповестява Българска национална телевизия.

Обсъжда се вид за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната сила могат да бъдат обновени в средата на отоплителния сезон - от януари.

Топлата вода и парното нарастнаха от юли с 30% приблизително за страната и с 40% в София. Това нарастване, обаче, се оказва незадоволително поради повишаването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

„ Вече започваме да приказваме за по две на сегашните цени, с цел да се компенсират. Както виждате, предният път ни трябваше 50% санитарния най-малко, само че този път процентите и скоковете би трябвало да са много по-драстични “, споделя Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

Той удостовери евентуално увеличени от към 60%.

„ Сега потреблението на природен газ е много по-малка в сравнение с през зимния интервал, към 6 пъти. Страшното ще стане, откакто пристигна отоплителният сезон и би трябвало да се харчи доста газ, с цел да се създаде доста топлинна сила “, изяснява той.

„ Вариантите са два - или се усилват контролираните цени, което в допълнение понижава покупателната дарба на семействата, което способства за нарастване на потребителските цени и така нататък и естествено, някои семейства ще имат потребност от спомагателна поддръжка, което може да стане с нова обществена стратегия от общественото министерство. Другият вид е да се субсидират непосредствено енергийните сдружения, тъй че да не се стига до нарастване на контролираната цена в следствие. Миналата година това беше направено, само че единствено за половината от разликата в цените “, споделя Калоян Стайков, основен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Към втория вид най-вероятно ще се насочи страната и тази година, както предходната, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.

„ Ясно считам за всички е, че не е допустимо и не е редно ново повишаване на цените на топлоенергията за софиянци. И без това цената от първи юли беше избрана прекомерно висока, непостижима за някои хора, тъй че не е допустимо ново повишение на цените “, счита кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Топлофикация-София “ сега е най-големият дебитор на „ Булгаргаз “ с дълг от над 300 млн. лв.. Той ще продължи да пораства, макар че в този момент, след отпущането на заем за „ Булгаргаз “ от страната, обстановката е по-спокойна “, увери кметът.

„ След последното нарастване от преди няколко дни, когато КЕВР дефинира рекордна цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас, несъмнено, че всички сме извънредно обезпокоени - това е цената, на която „ Топлофикация “ купува, а в това време тя продава със заложена от КЕВР цена от 122 лв. за мегаватчас. Това е близо 180 лв. разлика за всеки мегаватчас “, показва Фандъкова.

Столичният кмет е получила увещание, че ще има задоволително природен газ за отопление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР