Възможно е да има избори 2 в 1, заяви по

...
Възможно е да има избори 2 в 1, заяви по
Коментари Харесай

Христо Иванов: Възможно е да има избори 2 в 1

Възможно е да има избори 2 в 1, съобщи по БТВ съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Според него няма съображение процедурата да се бави в случай, че останалите политически сили са декларирали, че няма да осъществят третия мандат.

 

  " Умишленото бавене на третия мандат е безконтролно. Напълно е допустимо рационално изборите да са 2 в 1, тъй като не сме толкоз богата страна, с цел да хвърляме пари през прозореца ", акцентира съпредседателят на Демократична България.

По-рано денем Политическа партия - Демократична България получи и върна втория изследователски мандат.

 

" Стремяли сме се да върнем политическия развой към някаква нормалност. Разбирам дискомфорта на екипа на президента да ползва новата материя, само че Конституцията не е напътствие за прилагане за асансьор ", сподели Христо Иванов.

Бързането да се приказва за рецесия, инжектирането на напрежение не е добре, уточни той.

 

По думите му концепцията за основаване на лист с претенденти за бъдещи служебни министър председатели е била обща концепция, утвърдена и от трите партии в конституционното болшинство - Политическа партия - Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

 

" Нашето в началото предложение беше постоянният кабинет да бъде преназначаван като длъжностен с декрет на президента и да има наложени лимитирани пълномощия - това е наклонност и модел в Европа. Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за някаква обстановка ", изясни Иванов.

 

Споразумението, което сключихме преди 9 месеца, беше за 18 месеца, нямаше причина да се предоговаря, счита той.

 

Според Христо Иванов " самият факт, че господин Борисов не участваше в тези договаряния, приказва за техния камуфлажен темперамент ".

 

Конституционният модел не се избира по домова книга. Стремяли сме се да върнем политическия развой към някаква нормалност, сподели в ефира на " Лице в лице " Христо Иванов, разяснявайки измененията в конституцията, свързани със служебното държавно управление.

 

Ще получим това, което президентът ще съумее да направи в тази обстановка, счита той.

 

Запитан кой провали договарянията за сформиране на държавно управление след ротацията и за какво отиваме на предварителни парламентарни избори,

 

Иванов сподели: " ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение, че не са подготвени да се разделят със 100-е % въздействие в правосъдната власт. Ротация разбрах че няма да има, откакто ние отказахме да приемем онази оферта на Десислава Атанасова за 2/3 за ГЕРБ-ДПС и 1/3 за нас. "

 

Според Христо Иванов ГЕРБ и Движение за права и свободи от самото начало са търсили мотиви за това да се оправдаят за провалените договаряния.

 

Очаквайте детайлности!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР