Възможно дори усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния

...
Възможно дори усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния
Коментари Харесай

Ето кога се връща истинската зима: Трупа 40 см сняг

Възможно даже усложняване на синоптичната конюнктура в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната завивка, може да надмине 40 см, съобщи.

Към този миг е доста мъчно да се даде точна и справедлива прогноза, тъй като доста зависи от точната траектория на циклона и антициклона в Централна Европа. В тази прогноза взехме решение да обърнем внимание и на данните от изкуственият разсъдък, вградени в ECMWF модела. В този случай съответно изкуственият разсъдък не предвижда даже превалявания от сняг. 

Важно е да уточним, че и GFS към този миг НЕ предвижда подобен развой. Тоест прогнозата има основна неустановеност, само че е хубаво да бъдем осведомени. 

Все отново дано проучваме ситуацията и какво вероятно може да се случи. 

Според последните разбори на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под въздействие на преминаваш през България средиземноморски циклони, в интервала сред 14 - 17 декември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг. 

Около обяд в четвъртък (14.12), от запад на изток облачността ще стартира да се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд. В петък валежите ще обзет цялата страна, като в планинските региони те ще преминат в сняг. Синоптичната конюнктура до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР