Възможни са проблеми пред избора за председател на Антикорупционната комисия.

...
Възможни са проблеми пред избора за председател на Антикорупционната комисия.
Коментари Харесай

Може да няма много желаещи да станат шеф на Антикорупционната комисия

Възможни са проблеми пред избора за ръководител на Антикорупционната комисия. Това предвижда пред БНР специалистът в Антикорупционния фонд Атанас Славов във връзка процедурните правила, по които Народното събрание ще избере кой да застане отпред на КПКОНПИ.

" В последния си отчет в границите на Механизма за съдействие и оценка Европейска комисия изключително насочи вниманието към статута на комисията и неналичието на гаранции за нейната самостоятелност поради метода, по който се избират ръководителят и членовете... На второ място е създалата се цялостна социална реакция към активността на Антикорупционната комисия - разнообразни противоречиви производства, противоречиви решения, селективния метод ", сподели Славов.

Според него може да се окаже, че няма доста искащи да седнат на горещия стол на ръководителя, като има поради по какъв начин той напусна комисията в предходните месеци.

Няма и гаранция, че сходен скандал не може да се повтори още веднъж, поради неналичието на опция да бъде тестван в задатък идващият ръководител, който единствено би трябвало да даде декларация за имотното си положение, сподели юристът.

По думите му законът е планувал претендентите да подават заявления на стадия на конкурсната процедура. Това значи, че най-малкото комисията в Народното събрание, която преглежда кандидатурите и прави чуването, би трябвало да може да ревизира и да потърси подпомагане от съответните държавни институции. Според Славов, в противоположен случай е безсмислено да се подават едни заявления на стадий " конкурсна процедура " и те просто да са за сведение.

Славов разяснява опцията поста ръководител на Антикорупционната комисия да бъде ангажиран от сегашния основен прокурор Сотир Цацаров, депутатът и някогашен заместник-вътрешен министър Красимир Ципов или актуалният министър на правораздаването Данаил Кирилов.

" Професионалистите с потвърден професионален престиж рядко се съгласяват да вземат участие в една процедура, която изначално е политически детерминирана ", сподели Славов. Той допуска, че това ще са претенденти, които са познати от общественото си присъединяване, от заемането на разнообразни постове.

Според него даже да се търси някакъв самостоятелен специалист, който се съгласи да бъде номиниран, подложен при тези условия, това може да докара до преобразяване стила на " комисията Златанов " (експредседател на Комисията за спор на ползи Филип Златанов, станал прочут с изчезналото тефтерче) или, което се случи в този момент с Пламен Георгиев.

Славов напомни, че редом с избора на ръководител в Антикорупционната комисия през 2020 година ще стартира избор на Инспекторат към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Инспекторатът във връзка с магистратите, има функционалностите, които има в Антикорупционната комисия във връзка с всички останали. В ИВСС се ревизират имуществени заявления, инспекции за спор на ползи.

Според Славов сегашният основен прокурор Сотир Цацаров има по-голяма полза да бъде основен контрольор в Инспектората на Висш съдебен съвет, в сравнение с да е ръководител на Антикорупционната комисия.

Атанас Славов е безапелационен, че би трябвало да има бистрота по отношение на имуществото на общинските съветници и техните евентуални зависимости.

Припомняме, при започване на октомври Пламен Георгиев подава оставката си като прокурор и заяви, че отпътува като български консул във Валенсия в средата на октомври.

Решението на Външното министерство да го назначи на поста стана ясно в средата на август. По-късно от Министерство на външните работи обясниха, че го номинирали поради владеенето му на испански език и положителната му работа с правоохранителните органи.

От Българска социалистическа партия излязоха с позиция по въпроса, в която дефинират назначението на Георгиев като насмешка. Дни по-късно стана ясно и че българи в Испания са почнали подписка против назначението на някогашния началник на КПКОНПИ на позицията.

След като подаде оставка като началник на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възобновен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Той реши да напусне поста след абсурда с терасата на жилището му, чиито навеси в последна сметка се оказаха противозаконни. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР