Възможна е връзка между ваксината на Джонсън и Джонсън и

...
Възможна е връзка между ваксината на Джонсън и Джонсън и
Коментари Харесай

ЕМА за Джонсън и Джонсън: Случаите на тромбози са рядък страничен ефект

Възможна е връзка сред имунизацията на " Джонсън и Джонсън " и заплахата от формиране на тромбози, само че в тази ситуация става дума за доста редки странични реакции. Това е позицията на Европейската организация по медикаментите, огласена през днешния ден.

Европейската организация по медикаментите счита, че случаите на тромбози и ниски равнища са тромбоцити при " Джонсън и Джонсън " са сходни на тези при " Астра Зенека ". Според специалистите евентуално става дума за имунна реакция на организма.

Досега има информация за 8 сходни случая в Съединени американски щати, където с имунизацията на " Джонсън и Джонсън " са ваксинирани повече от 7 милиона души. Тромбозите са настъпили при хора под 60-годишна възраст, множеството дами, в границите на три седмици след имунизацията. Въпреки това съгласно специалистите не може да се приказва за избрани рискови групи или възрасти.

" Симптомите на тези странични реакции са зной, болки в гърдите, отичане на краката, продължителна болежка в корема, неврологични признаци, тежко и дълготрайно главоболие или замъглено зрени, както и дребни кръвни петна под кожата отвън зоната на поставената инжекция ", сподели доктор Сабине Щраус от Европейската организация по медикаментите.

Хората, които виждат сходни признаци, би трябвало незабавно да се извърнат към доктор. Научната оценка на Европейската организация по медикаментите е, че изгодите от имунизацията на " Джонсън и Джонсън " надвишават рисковете от странични резултати.

От организацията споделиха през днешния ден, че оценката на съветската ваксина " Спутник ", която също като продуктите на " Астра Зенека " и " Джонсън и Джонсън " е векторна ваксина, е в напълно начален етап.

Междувременно през днешния ден Европейската комисия и Австрия изпратиха повече от 600 000 ваксини за страните от Западните Балкани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР