Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан

...
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан
Коментари Харесай

Христос воскресе! Днес е най-светлият празник за християните

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, именуван Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр.
По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, с цел да се засвидетелства любов и уважение. Червените яйца са знак на христовата мъченическа кръв, а козунакът е знак на агнеца божий - Христос.
Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си облекла. Между Великден и Петдесетница хората не престават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе ". Вековна традиция за празника е на трапезата да участват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които одобряват причестяване на Великден - по-късно.
Най-радостен в фамилията е този, на който яйцето остане крепко - той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три епохи. У нас козунаците се подготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната софра участва след дългия пост и агнешкото месо
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР