Възхвалявана от едни и тотално отричана от други, хомеопатията е

...
Възхвалявана от едни и тотално отричана от други, хомеопатията е
Коментари Харесай

Лекува ли наистина хомеопатията?

Възхвалявана от едни и тотално отричана от други, хомеопатията е на над 200 години. Началото ѝ е сложено от немски доктор, изпитвал години изказванията и вярванията си върху личното си семейство. Самуел Ханеман вкарва нов лечебен принцип, който гласи: " За лекуването е нужно да се приема средство, способно да провокира изкуствено заболяването ". Той формулира и главния принцип на хомеопатията – „ Подобното се лекува с сходно “.

Хомеопатията е не конвенциална, а различна медицина. Правени са опити за узаконяването ѝ още през XIX век, само че са безуспешни, защото учените по този начин и не съумяват да обяснят действието на хомеопатията, въпреки да имат доста образци, доказващи, че тя в действителност работи.
Какво съставлява хомеопатията?
Какво съставлява хомеопатията? Мненията са разграничени, едни я отхвърлят, други ѝ се доверяват сляпо. Тя е последователен способ, който мощност...

В наши дни хомеопатията е публично приета, въпреки пояснение за въздействието ѝ още да не е намерено.  Професор Матиас Егер от Бернския университет е подхванал стотици проучвания и лабораторни проби, резултатите от които сочат, че хомеопатията не е по-различна от плацебото. Факт е обаче, че хората, лекуващи се с този способ, имат усъвършенстване и споделят положителни мнения.

Дали действието на хомеопатията ще може да се изясни научно един ден, или вярата, че нещо ни лекува, води до комплицирани процеси в мозъка и в действителност се случва излекуването, следва вероятно да разберем. Едва ли резултатът ѝ се дължи единствено на самовнушение, имайки поради, че с нея са излекувани и деца, които не схващат какво се случва и не могат да си внушат подобрението. Факт е че пациенти настояват, че са оздравели благодарение на хомеопатията, а това в действителност е най-важното.

Как се работи при хомеопатията? Митове и истини

При хомеопатията не се лекува заболяването, а човекаът. Тя е холистичен способ. За стотици хора с един и същи признак или заболяване, хомеопатът може да предпише напълно друго лекуване, което се възприема постоянно като необичайно от пациентите, привикнали да бъдат лекувани по пътеки, под шаблон и по диагноза.
Масово у нас: Хора стават жертва на мними лечители и хомеопати
Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска тапия. За това сигнализират пациентски организации. За да спрат...

Битуват разнообразни легенди за хомеопатията. Повечето хора смятат, че тя е лекуване с билки, само че това е надалеч от истината. При хомеопатията за лекуване се употребява и скотски материали, соли и други

Битува митът, че хомеопатията лекува всичко. Това изказване е рисково, защото незабавни положения като инсулт, инфаркт, спукан апендикс изискват незабавна лекарска интервенция и стандартна медицина, с цел да бъде избавен животът на потърпевшия и в този случай хомеопатията е освен безсилна, само че и е рисково да се разчита на нея. По отношение на тежки инфекции някои хомеопати като доктор Гълъбов сочат триумф на хомеопатичното лекуване даже при животозастрашаващи положения като сепсис и менингит, само че научно пояснение за това липсва. Мит е, че хомеопатията и обичайна медицина са в спор. Хомеопатията от време на време се употребява и като допълнение към стандартното лекуване.

Друг мит е обвързван с вярата, че хомеопатията не може да има странични резултати. В множеството случаи това в действителност е по този начин, само че има и изключения, при които хомеопатичното лекуване е довело до спомагателни проблеми или признаци, за които следва хомеопатът да откри следващо решение.

Невярно е, че са нужни строги ограничения по време на хомеопатично лекуване. Ограничават се единствено питиета и храни, съдържащи кофеин, както и мента, валериан и други с остри миризми, които се смята, че потискат резултата от лекуването. При хомеопатично лекуване вашият хомеопат ще ви предизвести какво да избягвате.
Академик от Българска академия на науките: Хомеопатията е лъженаука
Хомеопатията е изрично една лъженаука. Това съобщи учен Иван Юхновски, член на Българска академия на науките, съгласно който правилата ѝ били създадени п...

Желаещите да тестват хомеопатията могат да го създадат на личен риск. Статията има осведомителен темперамент, не анулира консултация с доктор и не пропагандира за отвод от стандартно или нетрадиционно лекуване.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР