Въздушният транспорт пострада много от пандемията, но сега очевидно секторът

...
Въздушният транспорт пострада много от пандемията, но сега очевидно секторът
Коментари Харесай

Turkish Airlines готвят рекордна покупка - 600 нови самолета

Въздушният превоз пострада доста от пандемията, само че в този момент явно секторът е не просто възобновен, а дори чака най-силните си години - най-малко по този начин наподобява след анонса на Turkish Airlines за най-голямата покупка на нови пътнически самолети в историята.

Авиолиниите на южната ни съседка ще се снабдят с 600 нови самолета през идващите 10 години, разгласи президентът на компанията Ахмет Болат, представен от " Ройтерс ".

Изненадващите дори за множеството специалисти от промишлеността мнения на ръководителя на Turkish Airlines пристигнаха в навечерието на срещата на Международната асоциация на въздушен превоз (IATA) в южната ни съседка.

" По време на форума на IATA ще обявим поръчките. С един от огромните производители съвсем сме приключили договарянията. Ще поръчаме общо 600 самолета ", изясни Болат.

От тях 400 ще са с стеснен фюзелаж (самолети за къси и междинни дистанции, да вземем за пример Boeing 737 или Airbus A320 - б.р.), а 200 - с необятен (авиолайнери за дълги полети като Boeing 767 и Airbus A350 - б.р.). По думите на Болат част от самолетите ще бъдат създадени от Boeing, а останалите ще са " от другия производител ", визирайки Airbus, само че не даде повече детайлности. Самолетостроителите на този стадий отхвърлят коментар.

Ако покупко-продажбите станат факт, през 2033 година Turkish Airlines ще имат флотилия от 810 самолета.

Гигантските поръчки за нови самолети се трансфораха в " новото обикновено " за огромните самолетни компании през последните месеци поради възобновяване на интернационалния туризъм и голямото търсене.

По-рано през тази седмица Ryanair поръчаха 300 теснофюзелажни авиолайнера.

Неочакваните мнения на Ахмет Болат би трябвало да се гледат и в подтекста на президентските избори в южната ни съседка, които са през тази седмица. Очакванията са те да бъдат доста оспорвани и актуалният водач Реджеп Ердоган сигурно желае да показва триумфи във всички сфери преди вота - още повече, че през 2023 година модерна Турция навършва 100 години.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР