Въздушна база Михаил Когълничану в Румъния — войниците от 101-ва

...
Въздушна база Михаил Когълничану в Румъния — войниците от 101-ва
Коментари Харесай

Предупреждение към Москва: Американски парашутисти тренират само на 7 минути полет от Крим

Въздушна база " Михаил Когълничану " в Румъния — бойците от 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската войска упражняват, ядат и спят на тъмен полигон в югоизточна Румъния, единствено на седем минути ракетен полет от Крим, където Русия е складирала голям боеприпас и обилни бойни сили. Това написа The ​​New York Times в репортаж за американските сили в северната ни съседка.

По-далеч на север, във военни учения с румънски войски, единствено на няколко благи от украинската граница, американски бойци, също от 101-ва дивизия, стрелят с артилерия, нападат с хеликоптери и копаят окопи, сходни на тези на фронтовата линия в региона покрай Херсон, украинският пристанищен град, от който съветските войски се отдръпнаха през ноември.

За първи път след Втората международна война 101-ва въздушнодесантна дивизия е ситуирана в Европа и с наличието си в Румъния, членка на НАТО, нейните бойци към този момент са по-близо до войната в Украйна, в сравнение с която и да е друга армейска част на Съединени американски щати, отбелязва изданието.

„ Това е районен спор, само че има световни последствия “, сподели началникът на щаба на американските сухопътни войски военачалник Джеймс К. Макконвил, в изявление в средата на декември във въздушната база, която споделя писта със прилежащо комерсиално летище покрай Черно море.

Разполагането на американски войски в Румъния е предизвестие към Москва, част от обещанието на президента Байдън да пази „ всеки сантиметър “ от територията на НАТО и към президента Путин да не ескалира спора. Съвместните учения са метод да се подсигурява, че съдружниците в Европа са подготвени да пазят границите си.

Според анализатори нашествието на Русия в Украйна през февруари предходната година е доказателство, че Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО не са създали задоволително, с цел да възпрат Москва предходната зима.

Според военните плановици 101-ва въздушнодесантна дивизия употребява Черно море и за образование по брегова защита - потребно умеене, в случай че Китай в миналото стане по-агресивен и нахлуе в Тайван.

Тя разположи 4000 бойци и висши командири единствено седмици след нахлуването на Русия. Те дойдоха във военновъздушната база, покрай румънския крайбрежен град Констанца, през лятото. Преди това базата е служила като аванпост за образование на войски на НАТО, в това число няколкостотин американски бойци, и е била известна по-широко в армията като междинна станция с дребна трапезария за американските сили, които се насочат към и от Афганистан.

Мисията тук е малко по-различна от тези на други места в Европа, където американски военни образоват украинските сили да употребяват съвременни оръжейни системи. Командирът на дивизията, генерал-майор Джей Пи Макгий, сподели, че образованието с други източноевропейски бойци има своя лична стойност.

„ Получавате късмет да упражнявате и да действате на същата територия, която може да се наложи да защитавате “, сподели военачалник Макгий.

Той добави: „ Трябва да работите със съдружник от НАТО и е съвсем немислимо в бъдеще в миналото да се бием без съдружници. “

В допълнение към войските в Румъния, военачалник Макгий е изпратил и по-малки екипи от бойци да упражняват със съдружниците от НАТО в България, Германия, Унгария и Словакия. Дивизията се гордее с това, че е най-близо до борбата, само че никога не е най-голямата американска военна част в района - публични лица споделиха, че почти 12 000 бойци, прикрепени към Първа пехотна дивизия на армията, добавени след нашествието, са основани най-вече в Западна Полша и Балтика.

Взети дружно, те съставляват доста струпване на американски сили в Европа, откогато Русия нахлу в Украйна, както президентът Байдън даде обещание на съдружниците на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни.

Като част от военните учения с американските и английските сили, румънските войски тестваха системите за изстрелване на ракети HIMARS – същите оръжия, които помогнаха на Украйна да изтласка съветските сили в оттегляне – против симулирани цели в Черно море през последните няколко месеца. Румъния закупи три от ракетните системи преди години и публични лица споделиха, че те към момента са в развой на доставка.

Генерал-лейтенант Юлиан Бердила, шеф на румънските сухопътни сили, сподели, че са предупреждавали Запада за „ постепенния и отровен “ прогрес на Русия, откогато пое контрола над Крим от Украйна на референдум през 2014 г, което огромна част от света счита за нелегално.

„ Бяхме доста деликатни към това, което прави Русия и какви са следствията “, сподели военачалник Бердила. Относно образованието с американските войски той сподели: „ Обмислихме дружно другите сюжети и сме подготвени да синхронизираме проектите, до момента в който приказваме. “

Броят и висшето командно равнище на американските сили сега в Румъния са задоволителни, сподели той, за „ предсказуемо въздържане и отбрана по едно и също време “.

Да имаш пълководец на дивизия и щаб толкоз покрай границата с Украйна е повече от алегорично, сподели Бека Васер, боен анализатор в Центъра за нова американска сигурност, проучвателен институт във Вашингтон. Това разрешава бързи решения за това къде да се нареждат хиляди бойци и оръжия, в случай че Русия трансферира войната на територията на НАТО.

„ Това, което виждате, е показателно за смяната в метода, по който американската войска подхожда към позицията и разполагането по целия свят, защото ерата на войните в Ирак и Афганистан се промени “, сподели госпожа Васер. „ Не е наложително това да е бойно разрастване – това, което в действителност имате, е разрастване за въздържане. “

Генерал Джеймс К. Макконвил, началник-щаб на американските сухопътни войски, сподели, че войските във въздушната база в Румъния „ в действителност са създали разлика и мисля, че ще продължим да предоставяме тези качества, както се изисква “.

За старши сержант Виталия Сандърс, която управлява батальон във въздушната база Михаил Когълничану, задачата е колкото персонална, толкоз и професионална.

Тя е родена в град до Ужгород, Западна Украйна, и се реалокира в северозападна Индиана, когато е на 12 г, с цел да живее с баба си. Тя е била в Украйна за финален път през 2005 година и брат ѝ към момента е там - макар че връзката им през WhatsApp и Фейсбук е лимитирана, защото съветските удари извадиха от строя електрическите мрежи.

Сержант Сандърс е в американската войска от 21 години и е служила в Афганистан и Кувейт. Но тя в никакъв случай не е забравяла опасността, която Русия съставлява за Украйна.

„ Само това да съм тук, толкоз покрай дома, ме кара да се удрям, и се надявам да внуша тази сила измежду бойците, с цел да им кажат какъв брой значимо е това за всички, “ споделя Сандърс.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР