Въздухът в България е един от най-мръсните в Европа, а

...
Въздухът в България е един от най-мръсните в Европа, а
Коментари Харесай

В западните градове се борят с мръсния въздух както София не смее - със забрана на битово горене

Въздухът в България е един от най-мръсните в Европа , а всяка година родни градове се подреждат на водещите места по най-замърсен въздух на Стария континент.
Най-големият фактор за това замърсяване у нас е битовото горене. Според отчет на Greenpeace от 2014 година отоплението на твърдо гориво е главният провинен за нездравословните частици , изпускани в атмосферата. При фините прахови частици с величина 10 микрометра (ФПЧ10) битовото горене е главен източник в 51% от случаите. При частиците от 2.5 микрометра (ФПЧ2.5) - в 69%.
Навсякъде по света специалистите са безапелационни, че точно отоплението на твърдо гориво е един от главните замърсители на въздуха. Естествено, автомобилният трафик и индустриалното замърсяване способстват доста, само че от ден на ден хора на Запад осъзнават, че екологично рисковото отопление е проблем, който изисква радикални ограничения.
В България и изключително в София, където казусът е максимален, никой не повдига съществено въпроса за опцията отоплението на твърдо гориво да бъде неразрешено. По света обаче локалните управляващи са надалеч по-решителни.
Привърженик на решението за възбрана на отоплението с твърдо гориво е кметът на Лондон Садик Хан. Той се разгласи за цялостна възбрана на отоплението на твърдо гориво. След спор по въпроса въпреки всичко Хан разгласи, че възбраната ще важи за някои региони на английската столица, където казусът с мръсния въздух е максимален. Заради частичната опозиция против това решение лондонската администрация възнамерява и по-смекчени ограничения - съществено стягане на критериите за излъчвания за печките на твърдо гориво.
Мерките се постановат, макар че по-голямата част от британците не се отопляват по този метод. 16% от семействата в югоизточната част на Англия се топлят на дърва, в съпоставяне единствено с 5% в Северна Англия и Шотландия. Макар този тип отопление да не е измежду най-популярните, специалистите са безапелационни, че отоплението на твърдо гориво е отговорно за 1/3 от замърсяването на въздуха в Лондон.
До същото решение като в английската столица доближиха и управляващите в Париж . Преди 3 години локалната администрация беше създала закон, който забраняваше топленето посредством огън в домовете. Забраната трябваше да влезе в действие от 1 януари 2015 година, само че поради политически маневри в последния миг тя не съумя да стане факт.
В Париж 39% от замърсяването на въздуха се дължи на битово отопление на дърва. Периодично казусът става толкоз сериозен, че в избрани интервали управляващите не разрешават придвижването на до половината коли.
В Дания още през 2003 година е издадена възбрана за продажба на всички общоприети печки и камини. Много малко нови сходни отоплителни уреди получават позволение за пласмент от страната и то единствено в случай че покрият извънредно високите екологични условия.
Далеч в премахването на опцията за отопление на дърва са стигнали в Канада . Още преди години жителите на Монреал бяха задължени да записват печките си на твърдо гориво до 22 декември 2015 година, а по-късно - да се отърват от тях. Новите регулации за нездравословните излъчвания в страната влизат в действие през идната 2018 година Според новите правила всеки, който откаже да се съобрази със възбраната, предстои на санкции, а хората, искащи да приспособят отоплителните си уреди, би трябвало да им създадат скъпи модификации, тъй че да дават отговор на новите условия. Нормите, които ще важат от 2018 година, са 2,5 гр. фини частици на час, а преправянето на остаряла печка или камина коства сред 2000 и 8000 $.
Решението беше посрещнато на нож от доста от канадците, които желаят да са енергийно самостоятелни, само че локалните управляващи са твърдо решени да продължат с ограниченията против нечистия въздух в страната.
Безспорно на първо време в възбраната на отопление на твърдо гориво са Съединени американски щати .
В доста американски щати от години се разраства придвижването в поддръжка на възбраната. Агенцията за отбрана на околната среда (EPA) играе съществена роля по въпроса, затягайки сензитивно нормите на възможни нездравословни частици, изпускани в атмосферата. Миналата година EPA забрани продажбата на 80% от печките и камините на дърва и пелети, предлагани в Съединени американски щати. Така тези отоплителни уреди с времето ще стават все по-скъпи, а от там - все по-малко търсени. Новите регулации на организацията изискват предлаганите печки да са 70% по-екологични от сегашните, другояче няма да получат позволение за продажба.
На локално равнище обаче някои управляващи в Америка взимат нещата в свои ръце и стигат по-далеч.
Така да вземем за пример в Калифорния редица градове, отпред с Дел Мар, подхващат стъпки към цялостната възбрана на отоплението на твърдо гориво. От 2016 година в Сан Франциско също има сходна възбрана за новите здания. В Дел Мар в началото са обмисляли въвеждането на катализатори или сходни пречистващи устройства в печките и камините, само че в следствие са решили да заложат на цялостната възбрана.
Отказ от печките и камините към този момент съществува на някои места в Съединени американски щати и то от дълго време. Заради прекалено замърсяване и неспособност да се покрият държавните стандарти за непорочност на въздуха, законодателите в Аризона гласоподават възбрана на битовото отопление на твърдо гориво за всички новопостроени здания още през 1997 година, което влиза в действие през 1999 година и важи за всички градове в Аризона с население над 1,2 млн. души.
Остава въпросът по кое време България ще узрее за решенията на останалите западни страни със същия проблем и по кое време някой ще се престраши да сложи този въпрос у нас - за сериозен спор най-малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР