Въз основа на открити източници в своята рубрика, която започна

...
Въз основа на открити източници в своята рубрика, която започна
Коментари Харесай

И без да настъпва, руската армия дава много жертви

Въз основа на открити източници в своята графа, която стартира с началото на войната през февруари 2022 година, съветската редакция на BBC дружно с " Медиазона " и доброволци, е открила имената на 20 451 съветски военнослужещи, починали във войната в Украйна. Въпреки края на дейната фаза на съветската атака, темпът на повишаване на жертвите продължава да е висок. Според отворените данни максимален брой жертви са дадени от редиците на пандизчиите, сражаващи се в региона на Бахмут, а доста жертви има и в мобилизационните елементи.

През последните две седмици са открити имената на 1820 жертви, което е най-високият брой, регистриран от началото на войната.

От януари 2023 година насам седмично стават известни имената на приблизително 700 починали. През първата година от нашествието съветските източници оповестяват за към 250 - 300 починали всяка седмица.

До средата на април от откритите 20 451 съветски военнослужещи, една трета са на жертви, които преди февруари 2022 година не са били свързани с армията преди нахлуването - доброволци, мобилизирани, пандизчии и новоназначени в частните военни компании.

BBC прави съмнение, че техният лист е едвам на половина от имената на всички, които действително Русия е погребала, като по този начин и съгласно най-консервативната оценка, Русия може да е изгубила 41 000 души при нахлуването в Украйна. Общият брой на невъзвратимите загуби на Русия, в това число тези, които са били инвалидизирани заради пострадване или гибел или са изчезнали вследствие на бойните дейности, може да бъде минимум 184 000.

Масови гробове

Една от аргументите за толкоз огромния брой разпознати смъртни случаи през тази седмица е обработката на информация от всеобщите гробове на хора, които евентуално са воювали в Украйна като част от ЧКП " Вагнер ".

Понастоящем на Би Би Си са известни седем такива гробища, в които са заровени общо минимум 995 души. Според отворените данни доста от заровените към момента би трябвало да излежават присъда в колониите.

Всички открити гробове се намират малко настрана от гражданските гробове и на всеки от тях има същия кръст и венец с алената, черната и жълтата емблема, която се намира на нашивките и знамената на ЧВК " Вагнер ".

Роднините на най-малко 42 от заровените не са знаели за гибелта им и от месеци се пробват да открият ориста им.

До този миг е открита самоличността на общо 3 080 съветски пандизчии, починали по време на съветската инвазия в Украйна. Реалният брой на жертвите евентуално е доста по-висок. Именно пандизчиите, наети от колониите в ЧВК " Вагнер ", работят като таран в продължаващите боеве за Бахмут. От март насам броят на доказаните смъртни случаи на пандизчии надвишава загубите на други категории участници в тази война.

Мобилизираните

На база открити източници са доказани имената на починали 1900 мобилизирани руснаци. 60% от тях са починали след 1 януари. Според тези данни процентът на загубите при готовност също продължава да се усилва, макар че това е най-консервативната оценка.

Реалните загуби измежду мобилизираните може да са доста по-високи, защото в доста известия за починали бойци в Украйна от октомври насам не се показва техният статут. Поради това от време на време е невероятно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на контракт, доброволец или е било мобилизирано.

Според отчетите от фронтовете точно наборните експерти са съставлявали гръбнака на предните елементи на Министерството на защитата, които са взели участие в настъплението в разнообразни елементи на Донбас. Според оживелите те постоянно са били изпращани във фронтови офанзиви против украинските укрепления без образование. Мобилизираните мъже постоянно се пробват да се оплачат от тези решения на командирите пред президента, само че общата картина не се трансформира.

Въпреки това не престават да съществуват случаи, в които мобилизирани мъже се изпращат да се бият в елементи, които доста се разграничават от тези, в които са били подготвени. Това, дружно с неналичието на съгласуваност сред частите и честите обстрели, води до спомагателни жертви измежду експертите, които преди този момент са били цивилни.

Известно е, че минимум 53 мобилизирани лица са починали в Русия, до момента в който са били в сборни пунктове или във военни елементи. Най-честите аргументи за гибелта са били здравословни проблеми или забавено здравно лекуване. Осем души са умряли вследствие на самоубийство, а още няколко са умряли вследствие на несъразмерна приложимост на алкохол.

Реформата в съветската войска

За 14 месеца война лицето на съветските въоръжени сили се промени. Реформата на съветската войска, почнала още през 2008 година, имаше за цел последователното прекосяване към професионална войска. Малките мобилни елементи от добре подготвени реализатори трябваше да се трансфорат в гръбнака на армията.

Именно на елитните елементи - Въздушно-десантните войски, морската пехота, специфичните сили на ГРУ и специфичните сили на Росгвардия - Москва заложи при започване на нашествието. В резултат на това през първите месеци на войната тези елементи понасят най-тежки загуби.

Само по доказани данни от началото на войната Русия е изгубила повече от 3230 елитни експерти: бойци и офицери от специфичните елементи, десантчици, морски пехотинци. За тяхното образование са били нужни години и милиони долари. Сред починалите са и 134 военни водачи. Това са експерти в своята област, за които се изисква най-малко седемгодишно интензивно образование.

От юни насам главната тежест е трансферирана върху небрежно набрани доброволчески елементи (повечето от тях са мъже над 40 години, които са получили от три до седем дни образование на стрелбища). Именно доброволческите елементи - дружно с моторизираните стрелкови елементи - понесоха най-вече загуби от началото на лятото до късната есен на 2022 година

От октомври елементи от мобилизирани стартират да се употребява интензивно в боевете. По това време разпределението на жертвите по райони също стартира да се трансформира доста.

Регионите

През първите шест месеца на войната максимален е броят на доказаните жертви в Дагестан и Бурятия, където доста млади мъже са избрали да служат в армията по контракт заради липса на други работещи обществени асансьори.

През първите 8 месеца от нашествието най-вече са починали във войната хората от районите с ниски междинни заплати. Но след оповестяването на частична готовност водачи във връзка с жертвите са огромните индустриални райони, където са набират доста хора посредством повиквателни.

Въпреки сериозните загуби, понесени от специфичните сили и въздушнодесантните войски, те към момента са най-важният съставен елемент на съветската военна формация в Украйна. BBC продължава да регистрира непрекъснато повишаване на загубите измежду парашутистите, морските пехотинци и съветската армия. Съдейки по отчетите от фронтовата линия, специфичните сили, морската пехота и въздушнодесантните войски към този момент са попълнени с хора, взети от цивилното население. Сега те вземат участие интензивно в бойните интервенции.

Офицерите

Русия продължава да губи висококвалифициран личен състав, в това число висши офицери, на фронта. Известно е, че от началото на нашествието са починали общо 1947 офицери. От тях 525 са били с чин майор и по-висок.

Загубата на огромен брой офицери - изключително лейтенанти и капитани - се отразява доста на бойната успеваемост на подразделенията.

Именно младшите офицери в съветската войска нормално вземат решение по какъв начин тъкмо ще бъдат изпълнени заповедите, дадени от командването. Техните решения могат да спасят или унищожат десетки бойци и сержанти. Именно младшите офицери нормално прекарват най-вече време с персоналния състав на своите подразделения: образоват новобранци, организират сближение на екипа и тренировки.

Тези, които са пристигнали да заместят убитите офицери, са доста по-малко готови и опитни. Това от своя страна се отразява и на равнището на подготовка на доброволците и мобилизираните, както и на качеството на решенията, вземани в зоната на бойните дейности.

ДНР и ЛНР

Общият брой на съветските жертви се усилва доста, в случай че включат и тези, които са се сражавали против Украйна като част от " националните милиции " в Донецк и Луганск.

От 22 декември 2022 година управляващите на самопровъзгласилата се ДНР стопираха да разгласяват данни за загубите на своите военнослужещи. Въз основа на открити източници са открити убити минимум 8000 военнослужещи от самопровъзгласилите се " национални милиции " на републиките в Донбас.

Освен това BBC откри повече от 5300 известия и постове в обществените мрежи от хора, които търсят свои родственици от мъжки пол, които са били в редиците на армиите на ДНР и ЛНР и с които от дълго време не са поддържали връзка. Някои от търсените през първите месеци на войната към този момент са се завърнали вкъщи като " товар 200 ".

Дори в случай че се вземат поради единствено обществено наличните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на съветска страна могат да надвишават 54 000 починали. Като се включат и ранените, общите невъзвратими загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надвишават 243 700 души.

Руското министерство на защитата за финален път заяви за загубите на 21 септември, като регистрира 5 937 починали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР