Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Враца

...
Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Враца
Коментари Харесай

Официално: Въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в община Враца

Въвеждат наложително предучилищно обучение на 4-годишните деца в община Враца от 1 януари 2022 година Това бе признато на днешното постоянно съвещание на общинския съвет в града с 32 гласа „ За “.
В оповестения в Държавен вестник /бр.82 от 18.09.2020 година / ЗИД на Закона за предучилищното и учебното обучение се планува въвеждане на наложителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца от образователната 2023/2024 година /чл.8, ал.1 от ЗПУО /. Съгласно §16, в този период общините следва да основат нужните условия за образованието им в сходство с условията на ЗПУО и подзаконовите актове по използването му.
По решение на общините наложителното предучилищно обучение на 4-годишните деца може да се вкара на тяхна територия и преди този период. За да се случи това би трябвало да са обезпечили изискванията за реализиране на наложителното предучилищно обучение в сходство с условията на държавния учебен стандарт за предучилищното обучение и на държавния учебен стандарт за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини. А тези условия могат да стартират да се подсигуряват след решение на съответния общински съвет, при координиране с мнението на родителите или настойниците им и с опция за оптимално включване в наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст.
В детски градини в община Враца за образователната 2021/2022 година се образоват и възпитават 479 деца на 4 – годишна възраст. Обхватът на децата за тази възраст е 89%, при обсег за 5 и 6-годишните към 93%. Във всички детски градини на територията на община Враца има обезпечени условия за реализиране на наложителното предучилищно обучение в сходство с условията на държавния учебен стандарт за предучилищното обучение и на държавния учебен стандарт за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване.
В интервала 15.09.2021 година - 26.09.2021 година от шефовете на детските градини беше извършено допитване до родителите на 4- годишните деца, което допитване откри, че повече от 70% от родителите заявяват единодушието си за въвеждане от 2022 година на наложителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца.
Децата, за които ще бъде въведена наложителна предучилищна подготовка на 4 години ще бъдат финансирани по стандарт за дете в подготвителна група, който включва и издръжката на децата. Тези деца ще могат да се възползват от наредбите на чл.283, ал.9-11 от ЗПУО за подкрепяне на заплащането на дължимите от родителите такси за дейностите по хранене на децата в наложително предучилищно обучение, отвън финансирането от страната, както и на безвъзмездни познавателни книжки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР