Въвеждат се по-ниски такси за банковите преводи в евро в

...
Въвеждат се по-ниски такси за банковите преводи в евро в
Коментари Харесай

Драстично намаление в таксите за преводи в евро

Въвеждат се по-ниски такси за банковите преводи в евро в страните от Евросъюза. Вече ще бъде ясно какъв брой ще ни коства обмяната на валута, когато теглим от банкомат или плащаме с карта в друга държава-членка.

В страните отвън еврозоната таксите за банкови преводи в евро са прекомерно високи, регистрират европейските институции. Анализ на еврокомисията демонстрира, че България е с най-високи такси – сред 30 лева и 50 лева без значение каква сума превеждаме.

След нас е Румъния – с два пъти по-ниски такси, обобщава бТВ. През декември влиза в действие смяна, която би трябвало фрапантно да понижи тези такси за българите. Преводите в евро ще ни костват толкоз,  колкото и тези в лв., които вършим в страната.

При преводите в евро – България води класацията по банкови такси. От  2012 година насам те порастват. Последните данни на еврокомисията са за 2017 година и те демонстрират, че междинната такса е била съвсем 20 евро. Сумата се постанова без значение какъв брой превеждаме.

Новите правила от декември ще принудят банките да приравнят таксите си за преводи в евро към тези в лв.. За България това значи към 10 пъти по-ниски такси.

" Спестяванията на годишна база ще бъдат към 1 милиарда евро, съгласно други финансово-технолични компании – тези спестявания ще бъдат доста повече ", разяснява Ева Майдел, евродепутат от ЕНП.

Промяната ще спести пари и на българския бизнес, който също плаща  такси за преводите в евро към сътрудниците си в Европа. Десетки хиляди дружество у нас се занимават с импорт и експорт – след декември се чака бюджетите им да бъдат облекчени. Под въпрос обаче е дали и по какъв начин банките ще реагират на измененията, т.е. ще компенсират загубите си.

Още една смяна ще влезе в действие след 3 години – когато теглим пари от банкомат или плащаме с карта в друга страна от Евросъюза, авансово ще знаем какъв брой ще ни коства това, т.е. какъв брой ще ни коства обмяната на валутата.Тази информация ще може да получаваме по имейл или СМС. И ще ни оказва помощ да вземаме решение да вземем за пример коя банка да извърши транзакцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР