Въвеждането на военно положение в Украйна не е целесъобразно. На

...
Въвеждането на военно положение в Украйна не е целесъобразно. На
Коментари Харесай

Трима предишни президенти на Украйна попиляха Порошенко за военното положение

Въвеждането на военно състояние в Украйна не е оправдано. На това мнение са трима някогашни президенти на страната - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. В послание до Върховната Рада те оферират още президентските избори да не се анулират.
 

Първоначално Порошенко подписа декрет да бъде въведенo в действие решението на  Съвета за национална сигурност и защита за въвеждането на военно състояние в страната за 60 дни по отношение на случая в Черно море, който в допълнение изостри връзките сред Москва и Киев. Военното състояние ще влезе в действие незабавно откакто бъде утвърдено от Народното събрание. По-късно президентът съобщи, че предлага на Върховната Рада да вкара военно състояние за 30 дни, с цел да не се провалят идните избори.
 
Според някогашните президенти на Украйна въвеждането на военно състояние надали ще е най-хубавият отговор, който страната може да се даде на Русия. Освен това то ограничавало правата и свободите на жителите и съществувал риск в Украйна да се сътвори безпорядък.

Кравчук, Кучма и Юшченко показват подозренията си от целесъобразността на сходни дейности. „ Ще бъде ли въвеждането на военно състояние най-хубавият отговор на това предизвикателство?... Оправдани ли са сходни опасности? И с какво решението за въвеждане на военно състояние действително ще помогне на Украйна да се опълчи на агресора? ”, се показва в обръщението им до Народното събрание, оповестено във Facebook.

Бившите президенти означават, че на първо място военното състояние е коренно ограничение на правата на жителите в Украйна, в това число цялостна възбрана за стачки, всеобщи събирания и други акции. " Съществува още един невиждан риск, обвързван с военното състояние - юридически безпорядък в страната ", се споделя още в изказването.
 
Бившите президенти означават, че то не е било въведено по-рано, когато е било най-подходящо. „ Очевидно през днешния ден са се появили други причини, най-вероятно от политически темперамент. Това са изборите. Голяма част от обществото счита, че по този метод може да бъде лимитирана демокрацията. Тези съмнения са извънредно рискови - те могат да доведат до публичен спор ", считат някогашните президенти.
 
Те прибавят, че в случай че Народното събрание утвърди военното състояние, не би трябвало да анулира изборите и да не лимитира прекомерно правата на жителите, а изборите да бъдат назначени, както е планувано – за 31 март 2019 година

Превод: Блиц

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР