Въвеждането на таван за субсидиите в зърнопроизводството ще противопостави стопанствата

...
Въвеждането на таван за субсидиите в зърнопроизводството ще противопостави стопанствата
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите

Въвеждането на таван за дотациите в зърнопроизводството ще опълчи стопанствата и няма да разреши конкурентоспособността посред им. За това алармираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В Пловдив браншовата организация организира осмата си годишна конфернция. Целта на форума бе да запознае членовете на асоциацията от цялата страна с новата обща селскотопанска политика на Европа, част от която е и разискването на таван за дотациите.


В новия програмен интервал от 2020-а година Европейската комисия планува въвеждането на няколко лимита за дотациите. Единия от тях ще сложи ограничаване от 60 000 евро за едно стопанство. Според българските зърнопроизводители обаче до тавани в заплащанията не би трябвало да се стига, тъй като те ще доведат до загуби и неспособност за нови вложения.
Румяна Ангелова, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите във Враца: Дали има смисъл от използване на подобен таван, тъй като ние всички сме на обединен пазар. Това ще докара до едно деформиране и диалогът, който продължаваме да водим с министерството на земеделието, би трябвало да е в тази посока - да изберем това, което най-хубавото за всички производители. Истината е, че не знаем все пак дали няма да има подобен таван.
Според земеделския министър Румен Порожанов страните-членки са на позиция, че таваните не би трябвало да бъдат закрепени в общ правилник, а да бъдат определяни самостоятелно от всяка една страна.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Намаляване, ограничението на дотациите единствено до базовото заплащане, и то с два пъти и половина повече понижение на тавана, това несъмнено ще удари освен българското, а изобщо конкурентоспособността на европейското земеделие.
В момента се прави повсеместен секторен разбор, който ще бъде показан за обществено разискване пред земеделския отрасъл, сподели още министър Порожанов. Той регистрира по-ниски добиви от пшеница поради дъждовете през лятото, само че по-големи количества слънчоглед и царевица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР