Въвеждането на нови инструменти за антикорупционно образование обсъждат от Българското

...
Въвеждането на нови инструменти за антикорупционно образование обсъждат от Българското
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия и МОН готвят помагала за учителите

Въвеждането на нови принадлежности за антикорупционно обучение разискват от Българското бюро на Фондация " Конрад Аденауер ", КПКОНПИ и МОН.

Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че българското общество е станало безрезервно .

Това постанова, съгласно него, въвеждане на ефикасни принадлежности за предварителна защита на корупцията още в ранна детска възраст. По думите му, тази процедура се употребява в страни по целия свят.

 Иван Гешев е определен за зам.-главен прокурор и поема сектор антикорупция
Иван Гешев е определен за зам.-главен прокурор и поема сектор антикорупция

С избирането си Гешев става петият заместител на Сотир Цацаров

Георгиев изясни, че новите ограничения ще обзет детските градини, учебните заведения и висшите образователни заведения . Заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) Комисията за противопоставяне на корупцията ще приготви пособия, по които класните ръководители ще могат да преподават в часовете.

" Има изключителна интензивност от самите педагози . Учителите оферират ужасно доста сюжети за игри в подготвителната група ", добави Георгиев.

" По линия на разширената и факултативната подготовка могат да бъдат направени спомагателни образователни стратегии и образователни пособия . Като тематика в часа на класния от пети до седми клас по един час, а от 8-ми до 12-ти клас - по два часа ", изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него нови ограничения за антикорупционно обучение у нас ще доведат до основаването на непоносимост към корупционните практики и ще възпитат пълноценни жители.

 Борбата с корупцията стартира от детската градина, ни поучават от Хърватия
Борбата с корупцията стартира от детската градина, ни поучават от Хърватия

Хората на високи длъжности постоянно губели възприятието за мяра

" Ние през днешния ден като просветителна система с изключение на на базовите компетентности би трябвало да създадем по този начин, че децата да придобият и новите свързващи компетентности , част от тях са гражданските и обществените компетентности ", счита Вълчев. " За да водим пълностоен живот, би трябвало да бъдем пълноценни жители ", добави той и разясни, че

тези умения би трябвало да бъдат добавени към образователните стратегии като дисциплината " Гражданско обучение " в 11-ти и в 12-ти клас . Към сегашния миг не се плануват нови образователни предмети, добави министърът.

На конференцията участва и Торстен Гайслер , ръководителят на българското бюро на Фондация " Конрад Аденауер " , който съобщи, че на първо място е необходим възторг за ефикасното използване на принадлежности за антикорупционно обучение.

Новата законова рамка е реалност и законът към този момент се ползва. С него се построяват изискванията за предварителна защита на корупцията, посочи Вълчев.

Според ръководителя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, даже и да бъдат осъдени всички забъркани с корупция, казусът няма да бъде решен , счита Георгиев. Този проблем може да се реши само в случай че учим децата си от дребни към непоносимост към корупцията.

 От
От " Прозрачност без граници " подлагат на критика проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще взе участие в разискването в Народно събрание

В тази тенденция има непознат опит и у нас да изградим собствен модел, приспособен към нашите условия. Никоя институция няма да реализира резултати, в случай че работи сама , уточни той. Идеята е да се промени мисленето, личностната ценностна система, тогава може да има триумф в битката с корупцията, посочи Георгиев.

Образователният министър посочи подписаното съглашение за по-задълбочено проучване на антикорупционни практики. През 2006 година по рекомендация на Европейски Съюз бяха признати съществени компетентности, най-много - цивилен и обществени . Част от това гражданско образование е непоносимост към корупцията.

Тези компетентности би трябвало да бъдат вмъкнати в другите предмети посредством дисциплини като стопанска система, история, литература . За първи път в просветителната система има промени с гражданско обучение в 11-ти и в 12-ти клас. Тематиката може да се учи и по линия на спомагателната подготовка - избираемите и факултативните часове.

Да фокусираме вниманието върху възпитателната функционалност на образованието, която беше подценена в последните години, прикани Вълчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР