Въвеждането на електронното управление, намаляването на административната тежест и изграждането

...
Въвеждането на електронното управление, намаляването на административната тежест и изграждането
Коментари Харесай

Електронното управление, административната тежест и европредседателството - приоритетите пред НСОРБ

Въвеждането на електронното ръководство, намаляването на административната тежест и построяването на кадрови потенциал, както и сполучливото осъществяване на българското председателство на Европейския съюз и подготовката на бъдещия програмен интервал след 2020 година.

Това са измежду главните цели за работа на Националното съдружие на общините в България /НСОРБ/ през идващите три години.

Това съобщи на конференция Даниел Панов, ръководител на Управителния съвет /УС/ на Сдружението и кмет на община Велико Търново, оповестиха от пресцентъра на НСОРБ.

Днес в к. к. Албена стартира XII Годишна среща на българските локални управляващи , която ще продължи до 17 октомври. На срещата на локалните управляващи тази година участват повече от 1100 участници - кметове, ръководители на общински препоръки, общински съветници, секретари и специалисти от общинските администрации. Участие вземат 120 представители на бизнеса и партньорските организации, както и близо 60 представители на централната изпълнителна власт.

Панов подчертава и върху проблемите , които стоят пред общините и НСОРБ.

Те са свързани най-много с ресурсната осигуреност на отговорности за общините, предоставени от законодателя, разясни Даниел Панов. Той добави, че това се отнася изключително към положението на общинската пътна мрежа. Като образец той уточни, че към 19 650 км е държавната пътна мрежа, а общинската е почти толкоз. Средствата, които се отделят за поддръжка на държавната пътна мрежа са към 700 млн.лв. годишно, а общинската се поддържа с не повече от 50 млн. лева

Ето за какво предстоят диалози с отрасловите министерства за обезпечаване на спомагателен запас към финансовите разноски за общините, заключи Панов.

Като значителен бе обрисуван и казусът с невъзможността на общините да отговорят с регулация на заплатите на общинските чиновници, по отношение на предстоящото покачване на минималната работна заплата за страната.

Председателят на УС на НСОРБ заяви, че сега общините вършат спомагателни планове, с цел да ги показват в Министерство на финансите. Все по-трудно можем да задържим изгражданите с години общински специалисти с хонорари, близки до минималната работна заплата - заключи ръководителят на УС на НСОРБ.

По-късно той откри публично профилираното ревю " Общинско експо ", в което тази година вземат участие 25 компании и общински предприятия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР