Въвеждането на дигитална рубла не би представлявало риск за банковата

...
Въвеждането на дигитална рубла не би представлявало риск за банковата
Коментари Харесай

Централната банка на Русия: Дигиталната рубла не крие рискове за финансовия сектор

Въвеждането на цифрова рубла не би представлявало риск за банковата система в Русия. Това мнение показаха от централната банка на страната в отговор на предизвестия от комерсиалните такива, че електронния вид на локалната валута може да съставлява заплаха за бранша.

Според калкулации на " Сбербанк " въвеждането на цифрова рубла може да коства 25 милиарда рубли или 34 милиона $ разноски на банките в страната.

От финансовата институция показват още, че секторът ще изгуби 4 трилиона рубли или 54 милиона $ от ликвидността си през първите три години от реализирането на този план. В резултат на това системата ще се нуждае от повишение на лихвите, с цел да компенсира загубите си.

Гуверньорът Елвира Набюлина обаче оспорва тези изказвания. " Не виждаме тази стъпка да докара до обилни приключвания на средства ", разяснява тя.

Управителят на Централната банка на Русия е скептична към данните, изнсени от " Сбербанк ". " Не съм сигурна по какъв начин са били направени тези калкулации ", разяснява тя и прибавя, че лихвените проценти няма да бъдат повлияни от навлизането на цифровата рубла.

" Ако по някаква причина това докара до дефицит на ликвидността на банки, ние имаме принадлежности да се оправим със обстановката ", уверена е Набюлина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР