Въвеждането и запазването на намалените ставки на ДДС за ресторантския

...
Въвеждането и запазването на намалените ставки на ДДС за ресторантския
Коментари Харесай

Поискаха запазване на намалените ДДС ставки за ресторанти и заведения

Въвеждането и запазването на понижените ставки на Данък добавена стойност за ресторантския бизнес е съществена причина за оцеляване на бизнеса в тежката пандемична конюнктура, за опазване на работни места, подкрепя приходите в държавния бюджет и дава на клиентите по-добър артикул. Това са безапелационни от ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета “ и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация), която е и единствен постоянен и пълновръстен член на ХОТРЕК за България.

Приетата смяна от кабинета за понижаване на Данък добавена стойност от 20% на 9% бе стъпка в вярната посока за поддръжка на легалния бизнес, който сега минава през десетки контроли, лицензионни режими и инспекции, с цел да се подсигурява, че предлага на своите клиенти първокласен артикул. Правилността на това решение за понижаване на Данък добавена стойност се удостоверява и от обстоятелството, че заради спецификата на бизнеса, в съвсем всички страни от Европейския съюз намаляването на ДДС-то в заведенията за хранене е направено преди доста години, а в този момент в изискванията на КОВИД-19 те понижиха още ДДС-то, като антикризисна мярка. Същото се отнася и за доставките от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма.

От БХРА акцентират, че намаляването на Данък добавена стойност на 9 % е една от най-работещите обществени и стопански ограничения за избавяне на заведенията в рецесията, и тя би трябвало да продължи. Още повече, че макар пониженото Данък добавена стойност, събираемостта е доста по-добра. Предвид сложната обстановка, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от рецесията и в синхрон с европейската процедура, от БХРА упорстват да се одобри оставането на Данък добавена стойност за заведенията за публично хранене в размер на 9 на 100 безсрочно, както и за другите типове туризъм, чиято 9-процентна ставка на Данък добавена стойност изтича в края на 2021 година

Чрез оцеляване на туристическия бранш ще бъдат избавени и хиляди тясно квалифицирани работни места. Диференцирана ставка на Данък добавена стойност за туризма е процедура прилагана в множеството европейски страни и се постанова заради спецификата на туристическия бизнес, в който за произвеждане и осъществяване на първокласен туристически артикул и услуга се постанова наемането на доста чиновници, което оказва и съществено въздействие върху рентабилността на бизнеса, изясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Диференцираната ставка на Данък добавена стойност дава значимата глътка пресен въздух за бизнеса в изискванията на световна пандемия, при която туризмът като бранш в международен мащаб бележи невиждан спад от над 80% по данни на Световната организация по туризъм, добави Димитров. Свитото ползване, галопиращата инфлация и рекордните цени на тока в допълнение вършат оцеляването на бизнеса мъчно, в случай че не и невероятно. Затова и без държавната поддръжка за оставане на понижените ставки на Данък добавена стойност от 9 на 100, огромна част от фирмите в бранша ще банкрутират, акцентира Димитров.

От ХОТРЕК са безапелационни, че точно понижаване на Данък добавена стойност е най-работещата мярка за преодоляване на рецесията в бранша. От Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета даже упорстват на европейско равнище Данък добавена стойност за бранша на гостоприемството да се понижи краткотрайно на 5 на 100 във всички държави-членки на общността. На база на изработен разбор от ХОТРЕК показват, че сходна мярка ще резервира работни места в бранша на гостоприемството и ще понижи риска от повишение на цените на услугите, което би било и единствения късмет за оцеляване на бизнеса при опазване на сегашната данъчна ставка.

Намаляване на Данък добавена стойност ще избави засегнатите от рецесията браншове, безапелационни са от ХОТРЕК. След финансовата рецесия от 2008 година Франция вкара понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорските услуги и това докара до 17% по-малко банкрути в бранша, като по този метод са избавени 18 000 предприятия и 30 000 работни места. Намаляването на Данък добавена стойност в Швеция през 2012 година е довело до в допълнение нарастване на оборота с 5,6% за заведенията за хранене, показват от организацията.

6 години след понижаване на Данък добавена стойност в Германия от 19 на 7% в бранша за настаняване, е изчислено, че с помощта на тази мярка са основани спомагателни 46 666 работни места. Подобна е картината и в Швеция.

Примерите за понижаване на Данък добавена стойност в Европейски Съюз изрично демонстрират, че мярката води до увеличение на вложенията в бранша, възобновяване и рационализация на съществуващите обекти, покачва се качеството на предлаганите услуги и в последна сметка се подкрепя устойчивото развиване на промишлеността.

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност има позитивни резултат и върху потребителските цени, демонстрират анализите на ХОТРЕК. Във Франция, година след намаляването на Данък добавена стойност от 1 юли 2009 година за ресторантьорските услуги, цените в бранша понижават приблизително с 0,92%, до момента в който показателят на потребителските цени за цялата стопанска система се усилва с 1,51%. Във Финландия, след понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорските услуги от 22 на 13% през юни 2010 година, спадът на потребителските цени е сред 4 и 5%.

Ниските ставки на Данък добавена стойност разрешават по-значителни вложения в бранша, като по този метод способстват за по-нататъшно повишение на качеството, което е един от най-важните фактори в световната конкуренция. Високото равнище на вложения в допълнение способства индиректно за растежа и заетостта в обвързваните промишлености (като строителството). В хазната влизат спомагателни доходи и се пестят разноски от обществени помощи, пресмятат от ХОТРЕК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР